Skip to main content

Τουρκία, Τσεχία, Αυστρία και λοιποί προκλητικοί: Όλα έχουν ένα όριο

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι πρέπει να βγει πρώτα η Ελλάδα από το ευρώ, για να μπει αυτός, ούτε να κάνει πλάκα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Όταν ο Τσέχος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «μόνο όταν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα υποβάλει η χώρα του αίτηση εισόδου στην Ευρωζώνη», η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι πως «όσο είναι η Ελλάδα στο ευρώ, η Τσεχία δεν πρόκειται να το δει ούτε... ζωγραφιστό». Κι αυτό ακριβώς είναι που φοβήθηκε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών όταν κάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του στην Πράγα, «για να ρίξει τους τόνους».

Τέτοιου είδους προκλήσεις, όταν μένουν αναπάντητες, δημιουργούν προηγούμενο και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Ένας αξιωματικός υπηρεσίας της τουρκικής ΥΠΑ, στη Σμύρνη, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με την Άγκυρα, απαγόρευσε στο ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος να πετάξει πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο, επειδή ανεφοδιάστηκε στην Ρόδο, σε πτήση προς την Τεχεράνη. Αν η ελληνική απάντηση ήταν «εμείς θα πετάξουμε και αν θέλετε καταρρίψτε μας», το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας δεν θα κατέγραφε μια ακόμα ταπεινωτική ήττα. Γιατί, ακριβώς αυτό θα απαντούσε ο Ερντογάν, αν βρισκόταν στη θέση του Τσίπρα (και οποιουδήποτε Έλληνα πρωθυπουργού), μέσα στο αεροπλάνο.

Ούτε, βέβαια, η Αυστρία μπορεί να διοργανώνει εξωθεσμικές διασκέψεις για το προσφυγικό με τις χώρες των Δυτικων Βαλκανίων, αλλά χωρίς την Ελλάδα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όσα είχαν συμφωνηθεί λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν μπορει να κάνει μονομερείς ενέργειες υπό τον φόβο του Grexit, αλλά η Αυστρία θα κάνει και δεν θα τρέχει τίποτα;

Τι θέλω να πω με αυτό: Όχι, δεν λέω να κηρύξουμε τον ...πόλεμο σε κανέναν, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και η χώρα μας να σηκώσει το ανάστημα της. Παραδέχομαι ότι περνάμε μια άνευ προηγουμένου κρίση, δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική κλπ, κλπ. Παραδέχομαι επίσης ότι εξαιτίας αυτού του λόγου έχουμε γίνει ο εύκολος στόχος όλων. Ακόμα και των Τσέχων, που το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους ακόμα απέχει παρασάγγας από το ελληνικό, παρ' όλα τα «κουρέματα» του. 'Η των Τούρκων, που αν εξαιρέσει κανείς τα παράλια της Μικράς Ασίας, ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας ζει κατά τα ελληνικά «πρότυπα» του '50 και βγάλε.

Συνεπώς, κανείς τους δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι «πρέπει να βγει πρώτα η Ελλάδα από το ευρώ, για να μπει αυτός», ούτε να κλείνει τα σύνορα, ούτε να κάνει, κυριολεκτικά, πλάκα με τον πρωθυπουργό της χώρας μας. Ο οποίος, a pro pos, εξαιτίας αυτού του λόγου, αναγκάστηκε να κάνει σχεδόν τον γύρο του μισού κόσμου για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Κάποια στιγμή, όλα έχουν ένα όριο...