Skip to main content

Όλα ανοιχτά για το ασφαλιστικό - Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Ποια είναι τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα τέσσερα βασικά θέματα στα οποία «χωρίστηκε» το πακέτο.

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ασφαλιστικό, με τα μηνύματα που έρχονται να είναι δυσοίωνα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όλα τα θέματα που αφορούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται πως είναι ανοιχτά, ενώ παραμένουν τα αγκάθια σε ζητήματα όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, την εθνική σύνταξη και τις νέες προτάσεις για την αύξηση των εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)
2. οι νέες προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά
4. οι επικουρικές συντάξεις

Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις. Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο, το Σάββατο, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αυτά τα τρία ζητήματα.

Οι δανειστές από την άλλη, χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη. Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει στη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και εκεί φαίνεται πως σημειώνεται η πρώτη κόντρα Αθήνας- δανειστών, για το ύψος των κύριων συντάξεων.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν περάσει και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή αποτελούν ένα ακόμη «αγκάθι».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Ενα μείζον θέμα όμως, που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι δανειστές στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Κατρούγκαλος: Δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων

«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Παράλληλα, ο εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup νωρίτερα από το προγραμματισμένο.