Skip to main content

Οκτώβριος με δράσεις και φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη - Όλες οι εκδηλώσεις

Μαζί με τα πρωτοβρόχια, ο Οκτώβριος φέρνει στην πόλη παλιούς θεσμούς, όπως τα Δημήτρια, και νεότερους, όπως το Kapani Project. Δείτε την ατζέντα

Η φθινοπωρινή μελαγχολία στη Θεσσαλονίκη δεν διαρκεί πολύ γιατί η εποχή αυτή σηματοδοτεί για την πόλη ίσως την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο στον τομέα του πολιτισμού.

Μαζί με τα πρωτοβρόχια, ο Οκτώβρης φέρνει στην πόλη παλιούς θεσμούς, όπως τα Δημήτρια, και νεότερους όπως το Kapani, που γεμίζουν τους χώρους τέχνης αλλά και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με ζωγραφική, χορό, κινηματογράφο και φωτογραφία.

Η Voria.gr έχει ξεχωρίσει και σας παρουσιάζει τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

52α Δημήτρια
1 - 22 Οκτωβρίου 2017

Πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων θα λάβουν χώρα στην πόλη στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων που διαρκούν από 1 έως 22 Οκτωβρίου. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στον τομέα των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.

Δείτε το πρόγραμμα, εδώ.


Έκτη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
30 Σεπτεμβρίου 2017 - 14 Ιανουαρίου 2018

Με ένα άκρως επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται την έννοια της εστίας, ο καλλιτεχνικός θεσμός υπόσχεται να γεμίσει την πόλη με τέχνη μέσω της κεντρικής έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται σε τέσσερις χώρους (Αγιορείτικη Εστία, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) όσο και με το πλήθος των παράλληλων δράσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Παράλληλα με την Μπιενάλε πραγματοποιείται και το Φεστιβάλ Performance.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ ταινιών
29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2017, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος

Η αγάπη κι ο έρωτας, το κοινωνικό φύλο και η σεξουαλική ταυτότητα, οι φιλικές και ερωτικές σχέσεις, τα ταμπού και τα ανθρώπινα δικαιώματα: ένα πληθωρικό καλειδοσκόπιο ανθρώπινων ιστοριών ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις ταινίες που φιλοξενούνται φέτος στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών) Ταινιών. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398).

Καπάνι Πρότζεκτ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, Καπάνι

Με live από αγαπημένες μπάντες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με μια σειρά από dj sets από Ελλάδα και εξωτερικό, με performances εμπνευσμένες από την Αγορά και την καθημερινότητά της, αλλά και ταινίες με αναφορές από τον σουρεαλισμό ως τον ντανταϊσμό, υποδέχεται φέτος το κοινό το «2o Kapani Project».

Ο θεσμός υπόσχεται την Τετάρτη να «γίνουμε όλοι μια παρέα και θα ταξιδέψουμε με μουσικές, ταινίες και performances... στις γεύσεις και τα αρώματα της αγοράς, από την Ασκητού ως την Βλάλη κι από την Σπανδώνη ως την Κυδωνιάτου».

Δείτε περισσότερα εδώ.


Φθινοπωρινό Flea Market
Σάββατο, 7 και Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει το Φθινοπωρινό Flea Market που πραγματοποιείται το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, από τις 11.00 ως τις 19.00, με βιβλία, , αντικείμενα τέχνης & χρηστικά, παιχνίδια, αντίκες & χειροτεχνήματα, vintage 70ς, ρούχα επιλογής, αξεσουάρ και πολλές ευκαιρίες για συλλέκτες. Η είσοδος στην εκδήλωση και στις εκθέσεις του Μουσείου είναι ελεύθερη.

Νύχτα Τέχνης
3- 5 Οκτωβρίου 2017

Η Νύχτα Τέχνης, ο μεγάλος εικαστικός περίπατος της πόλης επιστρέφει. Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου, η εικαστική Θεσσαλονίκη ξενυχτά. Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Γιορτή Μελιού
6, 7 & 8 Οκτωβρίου, Πεδίο του Άρεως

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια γιορτής μελιού. Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιααστεί θέατρο σκιών με καλεσμένο το Καραγκιόζη ο οποίος εκπαιδεύτηκε μελισσοκόμος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα ενημερώσει αυτοπροσώπως τους μικρούς φίλους της γιορτής για τη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

7PLY Project Festival #12
1 – 7 Οκτωβρίου

Ετοιμαστείτε για το πρώτο επίσημο Skateboard Contest στο Skatepark του Δήμου Πανοράματος, Graffiti, μουσική από τους πιο fresh εκπροσώπους της hip hop, trap και bass μουσικής κάποιες ιδιαίτερες μουσικές εκπλήξεις. Έκθεση Skateboard Art, έκθεση street φωτογραφίας και εικαστικές παρεμβάσεις που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα «Αλλατίνη Ντασώ» του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Aφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο
Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του, η Κ.Ο.Θ. και ο Ο.Μ.Μ.Θ. προσκαλούν το κοινό σε μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Γιώτα Νέγκα, ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Οι Δρόμοι Του Κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, Makedonia Palace

Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνουν μαζικά οι οινοποιοί της Πελοποννήσου για ακόμη μια χρονιά και προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης στην καθιερωμένη εκδήλωση γευστικής δοκιμής των κρασιών τους.

Thessaloniki Sputnik Festival
6 - 7 Οκτωβρίου 2017

Το «Thessaloniki Sputnik Festival» είναι γεγονός και έρχεται στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία. Καθώς το περιοδικό Sputnik ταξιδεύει περισσότερο από ένα χρόνο σε ολόκληρη την χώρα, έφτασε η στιγμή για το 1ο φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη. Ένα φεστιβάλ με καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και πολιτικές συζητήσεις.

Δείτε το πρόγραμμα, εδώ

Κρατικό καλεί Σταμάτη!
Σάββατο 14 Οκτωβρίου, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καλεί τον εκρηκτικό Σταμάτη Κραουνάκη στη Θεσσαλονίκη! Μια… εξομολόγηση του σπουδαίου συνθέτη με τον ίδιο στο πιάνο και τον σολίστ Βάιο Πράπα στο μπουζούκι, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πρεμιέρα θα κάνουν μέσα στον Οκτώβριο τα έργα «Η αυλή των θαυμάτων», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, η Ρωσική Επανάσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις ενώ επαναλαμβάνονται οι παραστάσεις του Κρατικού «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, η «Οικογενειακή Γιορτή» των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ.Χρ.Χάνσεν και τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, της Έμιλυ Μπροντέ.

Ο Protergia 6ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και Δρόμος Υγείας
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ο Protergia 6ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5χλμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017.
Δείτε περισσότερα, εδώ.

Έκθεση Φωτογραφίας Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε
27 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου

Η έκθεση «Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε» πραγματοποιείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πυρκαγιά του 1917.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα Τριανδριώτικα
7 - 8 Οκτωβρίου 2017

Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας διοργανώνει κάθε φθινόπωρο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων, τα «Τριανδριώτικα» που αποτελούν θεσμό για την περιοχή.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα 7-8 Οκτωβρίου.

Στην εκπνοή

Την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώνονται πολλές δράσεις είτε του σαββατοκύριακου είτε του καλοκαιριού.

Αναλυτικά:

- Kidot Festival

Ένα φεστιβάλ για το παιδί και τον έφηβο, τον γονέα και τον επαγγελματία που ασχολείται με τα παιδιά και τους εφήβους πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, 29 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του πραγματοποιούνται workshops, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις και πολλά ακόμα.

- Τα Τουμπιώτικα
Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα πραγματοποιεί για μια ακόμα χρονιά τη θεσμοθετημένη γιορτή «Τα Τουμπιώτικα» που ξεκίνησαν στις 28 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, Κλεάνθους 57.

- Παρά θιν’ Αλός
Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Καλαμαριάς ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου στην Καλαμαριά.

- Αστυνομικές ιστορίες από το Χονγκ Κονγκ

Από τον Μπρους Λι στο κλασικό πλέον φιλμ Enter the Dragon στον Τζάκι Τσαν και τον Τσόου Γιουν Φατ, οι πιο γνωστοί και θεαματικοί κινηματογραφικοί ήρωες του Χονγκ Κονγκ πρωταγωνιστούν στο απολαυστικό αφιέρωμα «Αστυνομικές Ιστορίες από το Χονγκ Κονγκ» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε ταινίες ανατρεπτικές, γεμάτες δράση, που καθηλώνουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έρχεται για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από 5 ταινίες με «καταγωγή» από τη μητρόπολη της Άπω Ανατολής. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 1η Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και αποτελεί διοργάνωση του Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.