Skip to main content

Παλιές αντισεισμικές προδιαγραφές για 8 στα 10 κτήρια της Θεσσαλονίκης

Τριάντα εννέα χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό, κάτοικοι της πόλης μοιράζονται προσωπικές ιστορίες και ειδικοί σχολιάζουν τα τραγικά γεγονότα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 39 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε εκδήλωση του Resilient Thessaloniki στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου της Άμμου στη Νέα Παραλία.

Κάτοικοι της πόλης μοιράζονται προσωπικές ιστορίες τους από το βράδυ εκείνο και οι ειδικοί σχολιάζουν τα γεγονότα αυτά, ενώ αναφέρονται και στην ανθεκτικότητα της πόλης.

Παράλληλα υπάρχει παιχνίδι για τα παιδιά, το περίπτερο των διασωστών και η ομάδα Eye Thessaloniki.

Ο καθηγητής γεωτεχνικής του ΑΠΘ, Κυριαζής Πιτιλάκης δήλωσε ότι το 70-80% κτηρίων του ιστού της Θεσσαλονίκης έχουν κατασκευαστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 2000.

«Αυτά τα κτήρια έχουν κατασκευαστεί με κατώτερες προδιαγραφές γιατί αυτά ξέραμε εκείνη την εποχή, το 1959 μέχρι εκεί έφταναν οι γνώσεις. Αυτά τα κτήρια είναι πιο τρωτά και έχουν γεράσει κιόλας. Ωστόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε, τόνισε ο καθηγητής, γιατί και τότε υπήρχαν τα minima για γερές κατασκευές», ανέφερε ο κ. Πιτιλάκης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας-Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, τόνισε ότι η επέτειος του σεισμού είναι αφορμή για να θυμόμαστε αλλά και να ενεργοποιούμαστε.

«Ελπίζουμε να επαναληφθεί και του χρόνου που θα κλείσουν 40 χρόνια από τον σεισμό», τόνισε η κυρία Λιάκου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι στον σεισμό του 1978 έχασε τρεις συγγενείς του στην πολυκατοικία που έπεσε στο κέντρο της πόλης. Επίσης, πρόσθεσε ότι αν και τη στιγμή του σεισμού βρισκόταν στη Νάουσα, τον είχε νιώσει.

(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: mixanitouxronou.gr)