Skip to main content

Οκτώ μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού και γιατί καταρρίπτονται

Γύρω από το θέμα «καρκίνος του μαστού» έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες, καθώς και μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Γράφει ο χειρουργός Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος

Αναπτύσσεται από τα κύτταρα του μαστού και συνήθως ξεκινά από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων. Αποτελεί τον πιο συχνό διηθητικό καρκίνο στις γυναίκες, ενώ προκαλεί το 19% των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο. Ο λόγος για τον καρκίνο του μαστού που προσβάλλει σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Γύρω από το θέμα «καρκίνος του μαστού» έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες, καθώς και μύθοι που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι και για ποιο λόγο δεν ισχύουν:

Μύθος 1. Η συχνή χρήση του στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Το παραπάνω είναι απολύτως αναληθές. Ο μύθος αυτός βασιζόταν σε μία παλιά θεωρία ότι η μπανέλα του σουτιέν μειώνει την λεμφική παροχέτευση και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Το παραπάνω δεν βασίστηκε σε κανένα δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να συνδέει το σουτιέν με τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Μύθος 2. Τα αντιιδρωτικά της μασχάλης αποτελούν αίτια για τον καρκίνο του μαστού. Δεν υπήρξαν μελέτες που να συνδέουν την χρήση των αντιιδρωτικών με τον καρκίνο του μαστού. Ο μύθος αυτός βασίστηκε στα παρακάτω δεδομένα:
α. Ορισμένα αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν Parabens, ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να σχετίζονται με καρκίνο. Παρόλα αυτά ελέγξτε τις ετικέτες και αποφεύγετε προϊόντα με Parabens.
β. Μερικά αντιιδρωτικά περιέχουν κόκκους αλουμινίου που στην μαστογραφία μπορούν να δώσουν ψευδή εικόνα επασβεστώσεων. Είναι σημαντικό οι γυναίκες πριν πάνε για μαστογραφία να μην κάνουν χρήση αντιιδρωτικών. Εν κατακλείδι το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν συμβουλεύει τον περιορισμό της χρήσης των αντιιδρωτικών.

Μύθος 3. Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες προληπτικού ελέγχου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Η μαστογραφία εκπέμπει μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, η οποία είναι περίπου όσο μία ακτινογραφία θώρακος. Σε τόσο χαμηλό επίπεδο δεν αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Αντίθετα μία μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει έναν αρχόμενο καρκίνο και η ασθενής να θεραπευτεί πλήρως.

Μύθος 4. Πρέπει να έχεις οικογενειακό ιστορικό για να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυξάνει σχετικά τον κίνδυνο νόσησης από τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα. Παρόλα αυτά το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι ο μόνος και ούτε ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Λιγότερο από 10% των γυναικών που έχουν νοσήσει έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Μύθος 5. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει μόνο τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες. Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Όσο μεγαλύτερη ηλικία έχει μία γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νόσησης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεότερες γυναίκες δεν είναι ευάλωτες. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και δυστυχώς έχει την τάση να είναι πιο επιθετικός σε νέες γυναίκες.

Μύθος 6. Η πλαστική χειρουργική προκαλεί καρκίνο του μαστού. Τα καλά νέα για τις γυναίκες είναι ότι ούτε η αύξηση ούτε η μείωση του μεγέθους του μαστού τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού. Τα ενθέματα μπορεί να δυσκολεύουν τη μαστογραφία αλλά δεν σχετίζονται με κίνδυνο νόσησης. Επιπλέον οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μείωση του μεγέθους του μαστού τους μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης έως και 60%.

Μύθος 7. Οι μαστογραφίες δεν είναι ακριβείς, οπότε γιατί να ασχοληθούμε; Η μαστογραφία είναι μία εξέταση που έχει κάποιους περιορισμούς. Δεν αποτελεί πανάκεια αλλά είναι το βασικό όπλο που έχουμε για διάγνωση του καρκίνου στα αρχόμενα στάδια και είναι ο βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει στην μείωση της θνητότητας από καρκίνο του μαστού. Ακόμα και μία κακή μαστογραφία είναι καλύτερη από το τίποτα.

Μύθος 8. Η αυτοεξέταση δεν είναι απαραίτητη. Η αυτοεξέταση είναι απαραίτητη και όλες οι γυναίκες πρέπει να είναι εξοικειωμένες με την γεωγραφία των μαστών τους. Αυτό θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανακάλυψη οποιασδήποτε διαταραχής.