Skip to main content

Οκτώ διαφορετικά δρώμενα για τις αποκριές στον δήμο Παύλου Μελά

Τα δρώενα αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας και προσκεκλημένους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Σε μία μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στοχεύουν να γίνουν οι εκδηλώσεις του δήμου Παύλου Μελά για τις απόκριες 2018, με 8 διαφορετικά δρώμενα στις Δημοτικές Κοινότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας και προσκεκλημένους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

1. Με την υποστήριξη των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων και των πολιτιστικών συλλόγων, το Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού σχεδίασε και υλοποιεί αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινώντας από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες (5, 6, 7, 12 Φεβρουαρίου 2018), με δράσεις που το περιεχόμενό τους θα ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, θα προωθήσουν τη φιλαναγνωσία, θα αναπτύξουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη και τις δεξιότητές τους.

•ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, Δευτέρες 5 & 12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:00

Δύο δράσεις με θέμα την Μάσκα ανά τους αιώνες που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εθνικής βιβλιοθήκης “Στην βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... Θέμα”.
Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται θεματικές μάσκες, παρουσίαση βιβλίων με αυτές καθώς και κατασκευές τους. 
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με προεγγραφές και θα αφορά παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού (ανώτερος αριθμός παιδιών 20). 
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν σε έκθεση της βιβλιοθήκης.
Τα εργαστήρια οργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με εικαστικούς.      

•ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18:00

Εκδήλωση δραματοποιημένης αφήγησης αποκριάτικου παραμυθιού, εργαστήρι αποκριάτικων κατασκευών (μάσκες, καπέλα κ.α.) και μασκέ πάρτι με πολύ χορό, ξεφάντωμα  και παιχνίδι.  
Εμψυχωτές, της εκδήλωσης  η ηθοποιός Ανατολή Φωτειάδου και ο μουσικός Άγγελος Κάτρης  

•ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΙΧΝΗΣ, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19:00

Εκδήλωση δραματοποίησης του παραμυθιού του Ντέιβιντ Μακ Κι, “ΈΛΜΕΡ”, ενός παραμυθιού που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει μια ομαδική κατασκευή κολάζ  και κατασκευές με τον Έλμερ και τέλος θα διανεμηθούν σελιδοδείκτες με το ίδιο θέμα και εδέσματα στα παιδιά.  

Την ίδια μέρα και ώρα μια ομάδα παιδιών μαζί με ενήλικες θα συμμετάσχει στην παρουσίαση για την Μάσκα ανά τους αιώνες που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Εθνικής βιβλιοθήκης “Στην βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... Θέμα”.
Θα γίνουν κατασκευές μασκών παρουσιάσεις βιβλίων με αυτό το θέμα καθώς και μια συζήτηση για τη χρήση της μάσκας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ομάδα Θεάτρου Ομπρέλες.

2. Θα ακολουθήσει ένα τετραήμερο γεμάτο ξεφάντωμα που περιλαμβάνει

•Αποκριάτικο μασκέ πάρτι για παιδιά με καλλιτεχνικό σχήμα, στη Νικόπολη και συγκεκριμένα στο 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, την Παρασκευή 16/2, ώρα 19.00
•Πατινάδα στους δρόμους της Ευκαρπίας και λαϊκό γλέντι στην Πλατεία Δημοκρατίας, το Σάββατο 17/2, ώρα 17.00
•Απογείωση με Μουσική και Χορό για μικρούς και μεγάλους στη 2η Καρναβαλική παρέλαση, στην Πολίχνη, αφετηρία το ΔΑΚ Πολίχνης και τερματισμό των καρναβαλιστών στο τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη & Ελπίδος) την Κυριακή 18/2, από τις 11.00 το πρωί
•Κούλουμα και παραδοσιακό γλέντι στη Σταυρούπολη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά, από τις 11.00 το πρωί