Skip to main content

Οικονόμου: Ασκούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο συνοδεία της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, οι οποίοι υποδέχθηκαν στην περιοχή την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέιβερμαν (Suella Braverman), με την οποία επισκέπτονται περιοχές του Νομού στις οποίες κατασκευάζεται η επέκταση του φράχτη αλλά και εγκαταστάσεις της συνοριοφυλακής, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

«Ασκούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που έχει φέρει αποτελέσματα αν αναλογιστεί κανείς πού ήταν η κατάσταση και τι αντιμετωπίζαμε το 2015, το 2017 και πώς είναι σήμερα. Πάντοτε σε εγρήγορση, πάντοτε σε ετοιμότητα με συνεχή ενίσχυση και σε ανθρώπινους πόρους και σε μηχανολογικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, με την επέκταση του φράχτη του Έβρου που είναι μια σημαντική πρόκληση, ένα σημαντικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση -ήδη προχωράμε την επέκταση του νέου κομματιού και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του από κοινού με την κ. Μπρέιβερμαν στο υφιστάμενο κομμάτι του φράχτη, στην περιοχή του Πόρου Φερών, του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Γνωρίζετε τη βούλησή μας ν' αναπτύξουμε τον φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού και βεβαίως να εξοπλίσουμε τον φράχτη με όλα τα σύγχρονα μέτρα επιτήρησης που απαιτούνται για αν είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και εξήρε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Έβρου. «Έχω πει πολλές φορές ότι η Ελληνική Αστυνομία εδώ στον Έβρο προσφέρει μια πολύ σημαντική υπηρεσία όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά συνολικά και στην Ευρώπη. Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές, έχουμε περάσει λιγότερο δύσκολες στιγμές, έχουμε περάσει και καλύτερες στιγμές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, του προσφυγικού, των παράνομων εισόδων στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «σε κάθε περίπτωση οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε ό,τι ήθελε προκύψει. Αυτό κάνουμε με την ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με τα σωστά επιχειρησιακά σχέδια, με τα δίκτυα πληροφοριών, που είναι πολύτιμος πόρος, πολύτιμο κομμάτι αυτής της δουλειάς, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο που ορίζει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, οι ελληνικοί νόμοι και το ελληνικό Σύνταγμα».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών όλες τις ενέργειες που έχουν αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία και οι ελληνικές Αρχές στο σύνολό τους «με σκοπό τη φύλαξη των συνόρων μας, την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων των λαθροδιακινητών και τους τρόπους με τους οποίους εμποδίζουμε την παράνομη είσοδο στη χώρα μας» ενώ αντάλλαξαν και μια σειρά από απόψεις πάνω στο θέμα της διαχείρισης της κρίσης, που δημιουργούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

«Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «είναι χώρες με ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, έχουμε θεμελιώσει πολύ ισχυρή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, προφανώς και στον τομέα της ασφάλειας, και είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να δώσουμε την ευκαιρία στην Βρετανίδα συνάδελφό μου και στους συνεργάτες της να πάρουνε μια εικόνα από την πραγματικά πολύ αποτελεσματική, σκληρή, δύσκολη δουλειά που γίνεται στο πεδίο».

Σ. Μπρέιβερμαν: Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά μπορούμε να δούμε εδώ, από το τι έχουν κάνει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές, πως υπήρξε πραγματική πρόοδος, ένα εξαιρετικά ασφαλές χερσαίο σύνορο. Ένας στιβαρός φράχτης έχει κατασκευαστεί πολύ γρήγορα για να λειτουργεί αποτρεπτικά. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, επιτηρούν τα σύνορα, διασφαλίζουν την επιβολή του νόμου και σε συνδυασμό με τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιτευχθεί η δραστική μείωση των παράνομων διελεύσεων σ' αυτό το χερσαίο σύνορο, στον Έβρο» τόνισε, από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, ενώ απευθυνόμενη προς τον κ. Οικονόμου σημείωσε: «Σας ευχαριστώ, κύριε υπουργέ, που μοιραστήκατε μαζί μας το πώς το πετύχατε και ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένης εμπειρίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ