Skip to main content

Οικονομική ενίσχυση δήμων και κοινοτήτων

Με περίπου 200 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι και κοινότητες από το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησής τους, αλλά και για την τρίτη δόση που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των
Με περίπου 200 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι και κοινότητες από το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησής τους, αλλά και για την τρίτη δόση που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου κατανέμονται από το λογαριασμό του υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων και Κοινοτήτων», ποσό 159.606.985 ευρώ, το οποίο αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σχολικών φυλάκων και εργαζόμενων σε προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, το υπουργείο προχωρά στην εκταμίευση 40 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων του έτους 2010.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το συνολικό ποσό διατίθεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π) και προορίζεται στους Δήμους και τις Κοινότητες αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους, των πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων τους, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολικών μονάδων τους.