Skip to main content

Οικολογικός όλεθρος στον Κόλπο του Μεξικού

Περί τα 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την κατεστραμμένη γεώτρηση που ευθύνεται για την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, εκ των οποίων μόνο τα 800.000 βαρέλια έχουν συλλεχθεί.
Περί τα 4,9 εκατ. βαρέλια, που ισοδυναμούν με 780 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου, έχουν διαρρεύσει από την κατεστραμμένη γεώτρηση που ευθύνεται για την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, εκ των οποίων μόνο τα 800.000 βαρέλια (127 εκατ. λίτρα) έχουν συλλεχθεί, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αμερικανικές αρχές.

«Οι επιστημονικές ομάδες εκτιμούν πως συνολικά περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια έχουν διαρρεύσει από την γεώτρηση», τόνισαν οι υπεύθυνοι της κοινής ομάδος δράσης, που συνδεκάζει τη ΒΡ και την αμερικανική κυβέρνηση, στο ανακοινωθέν που συνοδεύει τις νέες εκτιμήσεις.

«Ένα τμήμα του πετρελαίου αυτού και του φυσικού αερίου δεν έχει εκχυθεί στον ωκεανό: οι εργασίες παράλληλης γεώτρησης της ΒΡ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ επέτρεψαν να συλλεχθούν περίπου 800.000 βαρέλια» προτού τοποθετηθεί, στα μέσα Ιουλίου, το κάλυμμα στη γεώτρηση, τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Συγκριτικά, κατά το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, η ποσότητα που είχε μολύνει την ακτογραμμή της περιοχής ανερχόταν σε 41 εκατ. λίτρα αργού πετρελαίου.