Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Οικολόγοι: Να σταματήσουν άμεσα οι κοπές δέντρων και να πάρει θέση ο Αγγελούδης

Ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη για συμβάσεις με χρονοδιάγραμμα έως το 2025

Να σταματήσει άμεσα η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης όλες τις κοπές και τις καταστροφικές κλαδεύσεις δένδρων ζητάει η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη», ζητώντας παράλληλα από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη «να πάρει άμεσα θέση».

«Ζητούμε έστω και τώρα να σταματήσουν οι κοπές και οι καταστροφικές κλαδεύσεις δένδρων από τη διοίκηση Ζέρβα. Έχουμε ζητήσει από την απερχόμενη διοίκηση να προσδιορίσει επακριβώς τα σημεία που λέει πως φυτεύτηκαν 3.400 δένδρα αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Ο Στέλιος Αγγελούδης, που είχε εκφράσει επιτόπια τη συμπαράστασή του στους αγώνες μας, οφείλει να πάρει άμεσα θέση, όπως και η παράταξη του νεοεκλεγέντα δημάρχου. Οι εργολάβοι αδημονούν να συνεχίσουν και θα μας βρουν μπροστά τους», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων, συνολικού ποσού πάνω από 4 εκατ. €, με χρονοδιάγραμμα έως το 2025 για κοπές, κλάδευση και φύτευση δένδρων τόσο στα πεζοδρόμια της πόλης όσο και στους χώρους πρασίνου, σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος προσθέτοντας πως «στις συμβάσεις αυτές προβλέπεται και το κόψιμο-εκρίζωση πάνω από 4.000 δένδρων, πέρα από τις κλαδεύσεις εις διπλούν όλων των υφιστάμενων δένδρων. Όμως και αυτές πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, σύμφωνα και με την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία».

Ήδη για 694 δέντρα υπάρχουν γραπτές αποφάσεις για την κοπή τους ενώ αυτά που τελικά κόπηκαν ή «κλαδεύτηκαν» καταστροφικά στα 2 μέτρα είναι πολύ περισσότερα, παρόλες τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, που μίλησε για κοπή μόνο 331 «άρρωστων και επικίνδυνων» δέντρων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Ο αποτυχών αντιδήμαρχος υπολογίζει μόνο τα δένδρα που κόπηκαν στην πλατεία αρχαίας αγοράς (41), στην Τσιμισκή (115) και στην οδό Κρήτης (175), παραλείποντας τις αποφάσεις κοπής δένδρων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως (66), στην Κ. Καραμανλή (102), στη Δελφών (70) και στην Αλ. Παπαναστασίου (22) καθώς και τη "θανατηφόρα" κλάδευση πολλών δένδρων στα 2 μέτρα σε οδούς της πόλης, κάτι που ισοδυναμεί με κοπή».

Και καταλήγει: «Η πόλη χρειάζεται μαζικές φυτεύσεις νέων δέντρων και αύξηση των πάρκων, με πρώτο το Μητροπολιτικό πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ. Όμως οι όποιες φυτεύσεις νέων δενδρυλλίων έγιναν εκτός εποχής και αρκετά δεν επιβιώνουν ούτε και μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη που παρέχουν τα δένδρα δεκαετιών τα οποία κόπηκαν (απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φυσικός δροσισμός και βελτίωση του μικροκλίματος, κ.α.). Η διοίκηση Ζέρβα έδειξε τι μπορεί να κάνει. Να σταματήσει άμεσα το «έργο» της και η νέα διοίκηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο».