Skip to main content

ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ευνοώντας τους εποίκους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αποφευχθεί η λήψη μέτρων που θα εκτροχίαζαν τη λύση των δύο κρατών.

Ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αναφερόμενος στο νέο ισραηλινό νόμο που ευνοεί τους εποίκους.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την έγκριση του νόμου αυτού, ο οποίος θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αποφευχθεί η λήψη «μέτρων που θα εκτροχίαζαν τη λύση των δύο κρατών» και κάλεσε όλα τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από την Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, θα επιτρέψει στο ισραηλινό κράτος να προσαρτά ιδιωτικές εκτάσεις που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, στις οποίες Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη δόμηση, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νόμος αυτός θα παράσχει προστασία στους εποίκους και δεν θα επιτρέπει την απομάκρυνσή τους από αυθαίρετους καταυλισμούς όπως αυτός της Αμόνα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. «Νομιμοποιεί» εξάλλου αναδρομικά 53 αυθαίρετους οικισμούς και θα σημάνει την προσάρτηση τουλάχιστον 8.000 στρεμμάτων που ανήκουν σε Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα. Ο νόμος αυτός, που οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν έγκλημα πολέμου, αλλά και μια νέα επίθεση εναντίον της λύσης των δύο κρατών, αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη βήμα προς την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε κατακραυγή και καταδίκες από τη διεθνή κοινότητα, που ανησυχεί όλο και πιο έντονα καθώς η ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, δεν έκαναν κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.