Skip to main content

ΟΗΕ: Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ

Θα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσουμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, δήλωσε ο Λούτσιο Μελάντρι, ειδικός στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Τις «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν» στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κατήγγειλαν τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα, υπενθυμίζοντας τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι αυτοί και ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Θα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσουμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Λούτσιο Μελάντρι, ειδικός στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο, στις 18 Μαρτίου 2016, η Τουρκία δέχτηκε να σταματήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες (κυρίως Σύρους) που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.