Skip to main content

Οι ξένοι εργάτες, το χαράτσι στα φιλανθρωπικά bazaar και οι επιτήδειοι του σταθμού των ΚΤΕΛ «Μακεδονία»

Τι ισχύει πραγματικά για τους παράτυπους μετανάστες που εργάζονται - Ποιο είναι το νέο δημοτικό χαράτσι στα bazaar των φιλανθρωπικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης - Γιατί δάκρυσε ο Γιάννης Βρούτσης μπροστά στον Άγγελο Χαριστέα - Τα παραβατικά φαινόμενα που καταγράφονται στον σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία»

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα! 

Από χθες το βράδυ η χώρα έχει εγκεκριμένο από την Κομισιόν και ψηφισμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό για το 2024. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Kοινοβούλιο τις προηγούμενες πέντε ημέρες και ειδικά χθες Κυριακή οπότε το λόγο πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί και ορισμένα από τα πιο βαριά ονόματα των κομμάτων δεν ήταν ούτε δημιουργική, ούτε ενθαρρυντική. Κι αυτό διότι έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και 3,5 χρόνια πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές τα κόμματα -για τους δικούς του λόγους το καθένα- επιμένουν προεκλογικά. Η κυβέρνηση παραθέτει τα μέτρα που έχει πάρει, καθώς και τα λεφτά και τις αυξήσεις που μοιράζει. Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν να προβλέπουν καταστροφές, που ακόμη κι αν έρθουν δεν θα προέρχονται από τις πλευρές που επιμένουν να αναδεικνύουν. Το κακό -και το περίεργο συνάμα- είναι ότι τα οικονομικά γενικότερα και ο προϋπολογισμός ειδικότερα βασίζεται φυσιολογικά και λογικά σε αριθμούς, επί των οποίων τα κόμματα όχι μόνο δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αλλά ούτε καν να συνεννοηθούν για το νόημα και τη σημασία τους. Όταν η πολιτική, ο πολιτικαντισμός και η… παραπολιτική «μπερδεύονται γλυκά» τότε -όπως φαίνεται- όλοι κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς απαραιτήτως να γίνεται και η δουλειά. Οι μεν κυβερνούν, οι δε αμφισβητούν ακόμη και αν σήμερα ξημέρωσε Δευτέρα και η ζωή, η δική τους, συνεχίζεται κανονικά. 

Οι ξένοι εργάτες 

Ορθή η παρέμβαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας για τη δυνατότητα όσων παράτυπων μεταναστών  μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 έχουν κλείσει αποδεδειγμένα τρία χρόνια στην Ελλάδα και -επίσης αποδεδειγμένα- έχουν εργασία να αποκτούν άδεια παραμονής και εργασίας για όλο το διάστημα που έχουν δουλειά. Πρόκειται στην ουσία για σύντμηση του διαστήματος, αφού από το 2014 ισχύει ανάλογη ρύθμιση με ορίζοντα επταετίας. Άλλωστε η τριετία ισχύει σήμερα τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία, χώρες που -όπως ακριβώς και η Ελλάδα- έχουν μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό και τις κατασκευές. Ήδη, καθώς βρισκόμαστε σε φουλ περίοδο δραστηριότητας για κάποιες αγροτικές εργασίες, όπως είναι το μάζεμα της ελιάς, αλλά και για την κτηνοτροφία που οι ανάγκες είναι διαρκείς και πάγιες, τα μεροκάματα έχουν ανέβει πολύ λόγω της χαμηλής προσφοράς, κάτι που δημιουργεί μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες στον αγροτικό κόσμο, που κινείται εξ’ ορισμού σε μια ανταγωνιστική αγορά σε ευρωπαϊκό και -σε πολλές περιπτώσεις- παγκόσμιο πλαίσιο.  

Το χαράτσι στα φιλανθρωπικά bazaar 

Μόλις το προηγούμενο Σάββατο η Voria.gr με άρθρο της επεσήμανε την αντίφαση του ελληνικού κράτους να αξιοποιεί τις δυνατότητες των φιλανθρωπικών οργανώσεων, ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με την περίθαλψη και τη φιλοξενία παιδιών, αλλά συγχρόνως τις αντιμετωπίζει φορολογικά ως ιδιώτες. Ενώ δηλαδή αυτοί οι φιλανθρωπικοί φορείς παίρνουν εντολές από τις δικαστικές αρχές για να φιλοξενήσουν παιδιά, κάτι που αδυνατεί να κάνει το δημόσιο κι ενώ δεν επιχορηγούνται, πληρώνουν πλήρεις φόρους, όπως για παράδειγμα ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα καύσιμα με τα οποία κινούνται τα αυτοκίνητά τους. Στη διάρκεια, λοιπόν, του Σαββατοκύριακου μάθαμε και κάτι ακόμη, που αφορά σίγουρα τη Θεσσαλονίκη, ίσως και άλλες περιοχές της χώρας. Αίφνης, λοιπόν, φέτος, ο δήμος Θεσσαλονίκη αποφάσισε για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς καμία προειδοποίηση να κάνει χρήση ενός νόμου του 1973 και να ζητήσει τα ακόλουθα: Πρώτον, την κατάθεση αίτησης από όσους φορείς θα οργανώσουν χριστουγεννιάτικο bazaar, ώστε να εκδώσει σχετική άδεια. Δεύτερον, τον απολογισμό του bazaar μέσα σε ένα μήνα, με την κατάθεση του 2% των εισπράξεων στο λογαριασμό «Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών» του δήμου, που προορίζεται για την καταπολέμηση της επαιτείας, αλλά και κατάλογο των αδιάθετων αντικειμένων στο bazaar. Ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό! Συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε να εφαρμόσει το 2023 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες -ίσως και για πρώτη φορά γενικώς- διάταξη του 1973, που καθιερώθηκε δηλαδή επί δικτατορίας, πριν από 50 χρόνια! Ίσως έτσι θα έπρεπε να συμβαίνουν τα πράγματα. Με ευλαβική προσήλωση στον τύπο των νόμων και της γραφειοκρατίας, που ουσιαστικά μετατρέπουν μια οργάνωση -όπως για παράδειγμα η «Μέλισσα»- σε σούπερ μάρκετ με αποθήκη και… κωδικούς. Ίσως! Αλλά η χρονική στιγμή που επελέγη η εφαρμογή αυτού του νόμου προκαλεί εντύπωση. Την ώρα που η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης απέρχεται και η φιλολογία και παραφιλολογία περί ανοιγμάτων στα δημοτικά ταμεία φουντώνει και θα συνεχίσει να φουντώνει μετά τη σημερινή ορκωμοσία του νέου δημάρχου. Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.              

O Χαριστέας και ο δακρυσμένος Βρούτσης 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Καυτανζόγλειο Στάδιο, την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας αντάλλαξαν ουκ ολίγες φορές εγκωμιαστικά σχόλια. Ο κ. Βρούτσης αποκάλεσε τον κ. Χαριστέα παράδειγμα και σημαντική δόξα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ και εκείνος με τη σειρά του είχε τα καλύτερα να πει για τον υπουργό, μετά από τη συζήτηση που είχαν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Σταδίου. Ωστόσο, μετά από τις δηλώσεις του κ. Χαριστέα εκτυλίχθηκε μια ξεχωριστή στιγμή. Ο αντιπεριφερειάρχης και πρωταγωνιστής στο Euro του 2004 που σήκωσε η Εθνική Ελλάδος, είπε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του υπουργού. «Και χαίρομαι πραγματικά που ένας υπουργός και το επιτελείο του, σε συνεργασία με μια διοίκηση που έχει αναλάβει το Στάδιο εδώ και περίπου έναν χρόνο, έχουν την καλύτερη δυνατή διάθεση αλλά και τους πόρους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές», συμπλήρωσε. Οι δηλώσεις αυτές μιας μεγάλης δόξας του ελληνικού ποδοσφαίρου συγκίνησαν ιδιαίτερα τον κ. Βρούτση, ο οποίος δάκρυσε και ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη για όσα είπε. Αυτή, αν μη τι άλλο, ήταν και μια ανθρώπινη στιγμή που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μια ενημέρωση με πολιτικό χαρακτήρα.

Οι επιτήδειοι των ΚΤΕΛ

Πάσης φύσεως επιτήδειοι κυκλοφορούν στον υπεραστικό σταθμό «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ. Με διάφορα προσχήματα πλησιάζουν τους ταξιδιώτες προκειμένου να τους αποσπάσουν κάποια χρήματα. Όπως για παράδειγμα ότι τους λείπουν λίγα ευρώ για να βγάλουν εισιτήριο ή ότι έχασαν το πορτοφόλι τους. Άλλοι πουλούν μαϊμού προϊόντα, όπως γυαλιά ηλίου, και άλλοι είναι τοξικομανείς που γυρεύουν λεφτά για να πάρουν την δόση τους. Κάποιοι άλλοι παραμονεύουν μήπως πετύχουν κάποιο αυτοκίνητο ξεκλείδωτο. Παρουσία της αστυνομίας υπάρχει κατά διαστήματα, αλλά θα πρέπει οι δυνάμεις πέριξ του σταθμού να αυξηθούν και η εποπτεία για γίνει συστηματική.