Skip to main content

Οι «τρομοκρατικές» ειδήσεις απειλούν τον τουρισμό μας

Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές στην Αθήνα που κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ απειλούν να υπονομεύσουν τον τουρισμό, έναν από τους λίγους τομείς που αποτελούν την ελπίδα της χώρας για να απαλύνει το πόνο απ
Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές στην Αθήνα απειλούν να υπονομεύσουν τον τουρισμό, ένας από τους λίγους τομείς που γνωρίζουν ανάπτυξη στην Ελλάδα και που αποτελούν την ελπίδα της χώρας για να απαλύνει το πόνο από το πρόγραμμα λιτότητας.

«Οι άνθρωποι θα σκεφτούν δύο φορές για τη μετάβαση προς την Ελλάδα», είπε ο Ian Gamse, διευθυντής της Otus & Co με έδρα το Λονδίνο, η οποία παρέχει συμβουλές στη Marriott International Inc και στη Hilton Worldwide. «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει κράτηση έχουν ξεκινήσει ήδη να τηλεφωνούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, θα είναι μεγάλο το πρόβλημα».
 
Οι διαδηλώσεις και τα τραγικά γεγονότα της χθεσινής μέρας έρχονται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο τουρισμός αποφέρει το 16% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ενώ προσφέρει μία στις πέντε θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Travel and Tourism Council που εδρεύει στο Λονδίνο.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν αποτρέψει την Μέγκαν McCulla, μία 24χρονη κοπέλα από τη Δυτική Βιρτζίνια, να πραγματοποιήσει το ταξίδι της στην Πάτμο, το οποίο έχε ήδη οργανώσει και πληρώσει. Ο άντρας της ανησυχεί ότι η κατάσταση οξυνθεί και πάλι ενδέχεται να εγκλωβιστούν και να μην μπορέσουν να επιστρέψουν, δηλώνει σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως με ταξιδιωτικούς πράκτορες οι τιμές για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 4%, όταν στη Γαλλία οι τιμές σημείωσαν άνοδο 14%, ενώ σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δηλώνει ο Dan Toporek, εκπρόσωπος της Travelocity.com Α.Ε., ταξιδιωτικό γραφείο που εδρεύει στο Southlake, Texas.

Οι αρνητικοί τίτλοι των δημοσιευμάτων μπορεί να λειτουργήσουν ωστόσο αποτρεπτικά για τους ταξιδιώτες που ανησυχούν για την ασφάλεια, δήλωσε ο Drew Patterson, διευθύνων σύμβουλος της Jetsetter, ιδιωτικός οργανισμός πολυτελών διακοπών με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Όταν υπάρχει αρνητική είδηση στον Τύπο, επιβραδύνεται και ο ρυθμός κρατήσεων». Το δολάριο έχει κερδίσει 11 τοις εκατό έναντι του ευρώ φέτος, καθιστώντας φθηνότερες τις διακοπές στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς.

Ωστόσο η βία ήρθε τη στιγμή που ο τουρισμός παρουσίαζε ενδείξεις αύξησης. Οι αφίξεις επιβατών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. αυξήθηκαν 10% το πρώτο τρίμηνο. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν 1% το πρώτο δίμηνο του έτους σε €202,900,000, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδα.

Στην Αθήνα, όμως, υπήρχαν σημάδια ότι η κρίση θα κρατήσει μακριά φέτος τους τουρίστες. Οι κρατήσει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας μειώθηκαν 1,4% μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με την STR Global, εταιρεία ερευνών με έδρα το Λονδίνο.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μειώνουν τις τιμές τους για. Η STA Travel, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο για φοιτητές, μείωσε τις τιμές για τα πακέτα προς Ελλάδα 30%.
Στην Γερμανία «οι κρατήσεις για την Ελλάδα μειώθηκαν και αυτή έχει επιταχυνθεί τον Απρίλιο», δήλωσε ο Doerte Nordbeck της GfK AG, εταιρεία ερευνών στη Νυρεμβέργη.
Η GfK αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται από 1.200 εκπροσώπους γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων. Το καλοκαίρι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί 6% για την Ελλάδα και μειώθηκε 12% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Alexander Rusch, ένα 57χρονος εργαζόμενος στη Kerrygold Co κοντά Dusseldorf, είπε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις διακοπές του στην Ελλάδα και να πάει στην Μαγιόρκα εξαιτίας των «τρομοκρατικών» ειδήσεων που προβάλλονται στην τηλεόραση.