Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς στις εκλογές της ΚΕΔΕ και ως μπροστάρηδες σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η Σπυράκη που τρέχει για να έχει, οι Θεσσαλονικιές δημοσιογράφοι στον πυρήνα της αντιπολίτευσης και η νέα μάχη της Αυγέρη

-Σήμερα και τυπικά η επανεκλογή του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, στην προεδρία της ΚΕΔΕ, όπως ήταν αναμενόμενο. Πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη δύναμη και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και μάλιστα με θεαματική διαφορά, καθώς έπαιξε αυτή τη φορά μόνη της με όλους απέναντι, διότι η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, συγκέντρωσε την υποστήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της Νέας Αριστεράς. Δείγμα προφανώς της κεντροδεξιάς κυριαρχίας και αποτέλεσμα των συσχετισμών, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου. Πάμε τώρα στα της Θεσσαλονίκης. Ένας ο κ. Κυρίζογλου και ένας ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, είναι οι δικοί μας εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Ο έτερος που εξελέγη είναι από την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος κατέλαβε μάλιστα την πρώτη θέση στους σταυρούς μεταξύ των συνυποψηφίων του. Η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, αν και πρωτάρα, έχασε την εκλογή της στο νήμα, καθώς υπολείπεται τρεις σταυρούς από τον δωδέκατο δήμαρχο, που εκλέχθηκε. Επίσης, δεν τα κατάφερε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, η οποία ήρθε δέκατη στο ψηφοδέλτιο του κ. Δούκα, με τους εκλεγμένους δημάρχους να είναι μόλις πέντε. Σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, οι τρεις που ήταν υποψήφιοι επίσης με το ψηφοδέλτιο του κ. Δούκα, δεν τα κατάφεραν. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Θανάση Ζιώγα, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Νίκο Νυφούδη και τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, Κώστα Σωτηράκη. Καλή θητεία σε όλους.

-Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει πυκνώσει πολύ τις ανακοινώσεις και εμφανίσεις της μετά την απαλλαγή της από τις κατηγορίες, προφανώς με στόχο την επανεκλογή της. Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ευρωψηφοδέλτιο, όμως η κ. Σπυράκη... τρέχει για να έχει. Να έχει τύχη επανεκλογής, διότι η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ευρωλίστα της θα είναι δυνατή, διότι οι ευρωεκλογές αντιμετωπίζονται με την ίδια ζέση με τις εθνικές. Μεταξύ των εκατοντάδων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κ. Σπυράκη και ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Στράτος Σιμόπουλος και ο Θεόδωρος Καράογλου. Η ευρωβουλευτής προφανώς και μίλησε για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, για τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ διένειμε και το βιβλίο της "Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα" με τα πεπραγμένα της στην Ευρωβουλή, που δεν είναι διόλου αμελητέα. Αντιθέτως, παραμένει μια από τις πλέον ενεργές παρουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τη... βούλα.

-Μια που είπα βούλα, να σχολιάσω ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πρόεδροί τους έχουν ως στενούς συνεργάτες επί των θεμάτων επικοινωνίας και τύπου δυο δημοσιογράφους από τη Θεσσαλονίκη. Μετά τη Στεφανία Μουρελάτου, που είναι στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τώρα και η Βούλα Κεχαγιά θα συνδράμει την προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. Αν προσθέσετε και τον Θανάση Γλαβίνα που είναι ο επίσης Θεσσαλονικιός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τότε θραύση κάνει η Θεσσαλονίκη στα κόμματα. Η Βούλα Κεχαγιά ανέλαβε στη θέση της (επίσης δικιάς μας) Δώρας Αυγέρη και δημοσιογραφικά αναδείχτηκε στη Θεσσαλονίκη, προτού μετακομίσει στην Αθήνα, όπως και η Στεφανία Μουρελάτου. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

-Η δε Δώρα Αυγέρη επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε ήδη προαναγγείλει και είχε διαρρεύσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η κ. Αυγέρη, που ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Κασσελάκη, απέκτησε πανελλαδική απήχηση με τη θέση της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ενώ ήδη ήταν από τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ως δημοσιογράφος και ως βουλευτής. Μπορεί να μην εκλέχθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όμως απέκτησε κεντρικό ρόλο με την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Κασσελάκη κι έτσι τώρα μπαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών. Δυναμικά, όπως πάντα άλλωστε.