Skip to main content

Οι τέσσερις πυλώνες για τη στήριξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Τους τέσσερις πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρουσίασε κατά τη συνάντησή της με τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη και τη βελτίωσή της η υπουργός Οικονομίας, Λ
Τους τέσσερις πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρουσίασε κατά τη συνάντησή της με τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη και τη βελτίωσή της, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Αναλυτικότερα πρόκειται για τους εξής πυλώνες:

  • Πρώτον, την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της ζώνης και ό,τι αφορά στη σύσταση διοικητικής επιχείρησης, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, τη στήριξη και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ζώνης, με τίτλο Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ.

  • Δεύτερον, στις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν για τη στήριξη της ζώνης και κυρίως για την πλωτή δεξαμενή, τύπου PANAMAX, όπου πάλι ο ΟΛΠ παίρνει την πρωτοβουλία να την προωθήσει.

  • Τρίτον, τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται μέσα στη Ζώνη. Στον αναπτυξιακό νόμο θα υπάρχουν ειδικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Ζήτησα, λοιπόν, από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν, τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης αναφερθήκαμε στο ζήτημα του Μητρώου που η Νομαρχία Πειραιώς προωθεί και το οποίο πρέπει να έχει τις αυστηρές προδιαγραφές που σήμερα έχει, ώστε να υπάρχει και εξυγίανση του χώρου» ανέφερε η κ. Κατσέλη.

  • Τέταρτον, το μεγάλο ζήτημα των εργαζόμενων που σε συνεργασία τα δύο Υπουργεία, το ΥΠΟΙΑΝ και το Υπουργείο Εργασίας, θα αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη ΝΕΖ.

«Σήμερα, μπορέσαμε να έχουμε αυτή τη συνάντηση διότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον Σκαραμαγκά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι παρεμβάσεις στο Σκαραμαγκά, στον ΟΛΠ και στον Πειραιά καθώς και στην ΝΕΖ με το αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά είναι αλληλένδετες. Η πρόκληση για μας είναι πραγματικά η στήριξη της Ζώνης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Μόνο τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», υπογράμμισε η υπουργός.

Σημειώνεται ότι, η κ. Κατσέλη συναντήθηκε με εργαζόμενους, εργοδότες, φορείς των Επιμελητηρίων και φορείς που εμπλέκονται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρόντος επίσης και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτη.