Skip to main content

Οι «σκληροί» και οι «διαλλακτικοί» υπουργοί

Η διαχείριση της κρίσης με τους μετανάστες στην Νομική αλλά και τα όσα συμβαίνουν με τις απεργιακές κινητοποιήσεις έφεραν στο φως τις… δύο γραμμές στην κυβέρνηση

Του Σπύρου Νάννου

 

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση δείχνει να βαδίζει σε δρόμο στρωμένο με νάρκες οι οποίες είναι έτοιμες να εκραγούν, αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις δείχνουν το απόλυτο χάος και το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και συνάμα βγάζει στον αφρό τις διαφορετικές γραμμές που επικρατούν στο υπουργικό συμβούλιο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι μισοί υπουργοί έχουν χαρακτηριστεί ως «σκληροί» που θέλουν να επεμβαίνει η κυβέρνηση με κάθε κόστος και οι άλλοι μισοί χαρακτηρίζονται ως «διαλλακτικοί» που θέλουν να περιμένουν και να εξαντλούν κάθε περιθώριο πριν γίνουν επιθετικές ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που υπήρχαν από το Νταβός και μετά, για τη λύση στο ελληνικό χρέος και την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς με τα τελευταία γεγονότα, η κοινωνική συνοχή και κοινωνική ηρεμία μοιάζουν να κρέμονται από μια κλωστή. Πολλοί λένε σήμερα, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να επιβάλει την ευνομία και την ευταξία, αρχής γενομένης με την ανέλεγκτη έλευση των λαθρομεταναστών από την Κρήτη στη Νομική, αλλά και με τη μη εφαρμογή των νόμων, με τα συνδικάτα του Μετρό να μην εκτελούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αυτό να μην ενοχλεί ούτε την πολιτική ούτε την δικαστική εξουσία της χώρας.

Και τα ερωτήματα πλέον είναι πολλά, αφού λείπουν τα στοιχεία της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας, τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, στην κυβέρνηση υπάρχουν και όπως προαναφέρθηκε οι «σκληροί» και οι «διαλλακτικοί» υπουργοί.
Στην πρώτη κατηγορία και όπως αποδείχθηκε με τους μετανάστες ανήκουν ο Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου ενώ στην δεύτερη κατηγορία ήταν ο Χάρης Καστανίδης και ο Χρήστος Παπουτσής.

Σήμερα και σε ότι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υπέρ της επιθετικής δράσης είναι η Ρεγγίνα Βάρτζελη ενώ σε θέση άμυνας είναι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας. Να σημειωθεί τέλος πως η κυβέρνηση, στα δύο αυτά θέματα, δηλαδή της επόμενης ημέρας της κατάληψης της Νομικής από τους λαθρομετανάστες αλλά και το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου αλλάζει την έδρα της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ λόγω του κυκλοφοριακού χάους στο κέντρο της Αθήνας.