Skip to main content

Οι σεϊχηδες επενδύουν στο ελληνικό μάρμαρο

Η εταιρία του ομίλου Λάντεν, MGI Marbles and Granites International απέκτησε μέσω της CPC Marbles το 70% των μετοχών της νεοιδρυθείσας εταιρίας του ομίλου Κυριακίδη, MGI FHL Marbles.
Με μάρμαρα από την Ελλάδα και δη από τη Θάσο θα «ντύνει» τις κατασκευές του ο  κορυφαίος όμιλος της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Λάντεν.

Η εταιρεία του ομίλου Μπιν Λάντεν, MGI Marbles and Granites International απέκτησε μέσω της θυγατρικής της CPC Marbles το 70% των μετοχών της νεοιδρυθείσας εταιρείας του ομίλου Κυριακίδη, MGI FHL Marbles.

Η πώληση του 70% της MGI FHL Marbles στον όμιλο Μπιν Λάντεν έγινε έναντι 3,1 εκατ.ευρώ. Η συνολική αποτίμηση της εταιρείας MGI FHL Marbles ανήλθε σε 6,2 εκατ.ευρώ συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων προς την Κύπρου Leasing ύψους 1,8 εκατ.ευρώ.

Με την αγορά του 70% της MGI FHL Marbles οι «σεϊχηδες» αποκτούν το εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρων στη ΒΙΠΕ Δράμας και την άδεια εκμετάλλευσης ενός εκ των λατομείων το ομίλου Κυριακίδη στη Θάσο. Το λατομείο και το εργοστάσιο εισέφερε στην νεοιδρυθείσα εταιρεία η FHL Κυριακίδης, προκειμένου να υλοποιηθεί η συνεργασία με τους Σαουδάραβες.

Η MGI Marbles and Granites International  με έδρα την Τζέντα είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου CPC Holding, βιομηχανικού βραχίονα του ομίλου Saudi Binladin Group. H MGI δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στην εξόρυξη-παραγωγή και επεξεργασία προϊόντων μαρμάρου με κύκλο εργασιών το 2008 περίπου 100 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της FHL Κυριακίδης, κ.Ηλία Κυριακίδη, μετά από αυτή τη συμφωνία όλες οι εργασίες του ομίλου Binladin, που αφορούν το μάρμαρο θα τροφοδοτούνται από την Ελλάδα. «Πρόκειται για την πιο σοβαρή ξένη επένδυση που έχει γίνει στον κλάδο του μαρμάρου», τονίζει ο κ.Κυριακίδης.

 Με τη στρατηγική συνεργασία ο όμιλος Κυριακίδη αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις του ενός εκ των δύο εργοστασίων του στη περιοχή της Δράμας, οι οποίες μετά την πώληση της Mermeren θα έμπαιναν σε αδράνεια, αναπτύσσει ισχυρότερους εμπορικούς δεσμούς με την αγορά της Μέσης Ανατολής, ενώ μεταφέρει στη νέα εταιρεία υποχρέωση προς την Κύπρου Leasing περίπου 1,8 εκατ.ευρώ. Στην κυριότητα της FHL παραμένει το εργοστάσιο της στη Προσοτσάνη Δράμας, τα δυο λατομεία στον Βώλακα, το ένα λατομείο της Θάσου και η δραστηριότητα των κονιαμάτων.

Η εταιρεία όχι μόνο παραμένει ανέγγιχτη από την οικονομική κρίση αλλά διανύει μια εξαιρετικά καλή χρονιά αναμένοντας για εφέτος ανάπτυξη των πωλήσεων της άνω του 30%. Κατά το α΄εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Κυριακίδης Μάρμαρα παρουσίασε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο. Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις ανήλθαν στα 24,7 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας άνοδο 27,48%, ενώ στη μητρική ανήλθαν σε 16,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 29,78%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ανάληψη του έργου κατασκευής μαρμάρινων κολώνων από λευκό μάρμαρο Θάσου για το κτίριο του Εθνικού Συνεδριακού Κέντρου του Uzbekistan.

Τα μετά από φόρους κέρδη της FHL Κυριακίδης μειώθηκαν κατά 11,98% και ανήλθαν σε 2,017 εκατ.ευρώ έναντι 2,292 εκατ,ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 17,11% και ανήλθαν σε 487.378 ευρώ έναντι 588.041 ευρώ το α΄εξάμηνο του 2008.