Skip to main content

Οι προβλέψεις Προβόπουλου για την πορεία της οικονομίας

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η χρονική συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Με το μεικτό κλιμάκιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να περιοδεύει στα υπουργεία και τα μηνύματα από το Βερολίνο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση ως προς το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας να είναι μάλλον αμφίσημα, οι ανακοινώσεις του κ. Προβόπουλου αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι αγορές πάντως δεν προδιαθέτουν για θετικές εξελίξεις. Στο ξεκίνημά του, ο γενικός δείκτης του ΧΑ στο άνοιγμά του σημειώνει σημαντικές απώλειες, με το κύμα των ρευστοποιήσεων να συνεχίζεται αμείωτο, από κεκτημένη ταχύτητα από χθες, ενώ και τα speads των 10ετών ομολόγων συνεχίζουν και σήμερα την κούρσα ανόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ συνιστά στην ετήσια έκθεσή του ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος (5% αντί 4%) για το 2010. Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 2% τουλάχιστον, καθώς «οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις και υπέσκαψαν την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση.

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Την τελευταία δεκαετία, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η ΤτΕ, έχει υποχωρήσει κατά 20% και γι΄ αυτό τονίζεται ότι η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με την ΤτΕ, θα πρέπει να γίνει με την στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα φθάσει το 11%, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%, εφόσον μέρος της αύξησης της έμμεσης φορολογίας δεν μετακυλιστεί στις τιμές.

Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρηση, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.