Skip to main content

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για το Μπαρ μετά τον ΟΛΠ

Νέα δεδομένα στο κινέζικο ενδιαφέρον για τα λιμάνια των Βαλκανίων, μετά τις προθέσεις τους για την ιδιωτικοποίηση του Μπάρ
Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Μπαρ εκδήλωσαν εκπρόσωποι κινεζικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Βούιτσα Λάζοβιτς. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το ΑΠΕ κι όπως είναι φυσικό δημιουργεί νέα δεδομένα για το κινεζικό ενδιαφέρον στην περιοχή, το οποίο, μέχρι σήμερα, έχει εμπράκτως εκδηλωθεί για τον ΟΛΠ, με τα γνωστά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων της χώρας, ο κ. Λάζοβιτς, σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνεδρίαση της αρμόδιας για οικονομικά και εμπορικά θέματα διακυβερνητικής επιτροπής, επεσήμανε πως, εκτός από τον διαγωνισμό για το λιμάνι του Μπαρ, οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται και για άλλα έργα, καθώς θεωρούν το Μαυροβούνιο «πύλη» εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως είπε ο κ. Λάζοβιτς, το λιμάνι του Μπαρ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο για τη διανομή των κινεζικών εμπορευμάτων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αφορά στην πώληση ποσοστού 54,06% των μετοχών, με την ταυτόχρονη δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων, από το νέο αγοραστή, του «πακέτου» των μετοχών.

Εξάλλου, η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, είναι έτοιμη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας να κάνουν τα πρώτα τους "βήματα" στην κινεζική αγορά.