Skip to main content

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν περαιτέρω συνεργασία με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επανενεργοποιηθεί στην Ασία, από την οποία είχε απεμπλακεί τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν "πραγματική συνεργασία" με την Κίνα, τον ανερχόμενο οικονομικό γίγαντα, και "καλωσόρισε" τον μεγεθυνόμενο ρόλο του Πεκίνου στο παγκόσμιο σκηνικό.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η "βαθύτερη σχέση με την Κίνα" που επιδιώκει η Ουάσινγκτον σημαίνει "εξασθένιση των άλλων διμερών μας συμμαχιών".

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε Ιάπωνες επιστήμονες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στο Τόκιο, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουκίο Χατογιάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επανενεργοποιηθεί στην Ασία, από την οποία είχε "απεμπλακεί" τα τελευταία χρόνια - δήλωση που αναφέρεται στον προκάτοχό του, Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος αντιμετώπιζε με δυσπιστία και εχθρότητα τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Ομπάμα αυτοχαρακτηρίστηκε πρόεδρος "του Ειρηνικού".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε τη σημασία της συμμαχίας με το Πεκίνο για την ταχεία έξοδο από την παγκόσμια ύφεση, την προώθηση της "ασφάλειας και της σταθερότητας" στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και την δέσμευσή της στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα. Αντίθετα, η άνοδος μια ισχυρής, ευημερούσας Κίνας μπορεί να αποτελέσει πηγή ισχύος για την κοινότητα των εθνών". Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι τα κράτη δεν πρέπει να "φοβούνται" το ένα το άλλο. "Το να καλλιεργούμε σφαίρες συνεργασίας -όχι ανταγωνιστικές σφαίρες επιρροής- θα φέρει πρόοδο στην [περιοχή] Ασίας Ειρηνικού", σημείωσε.

Ο Ομπάμα συναντάται την Τρίτη και την Τετάρτη με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο στο Πεκίνο. Αργότερα σήμερα Σάββατο, θα έχει συνάντηση με τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας πριν αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του APEC και θα συναντηθεί με τους 10 ηγέτες της ASEAN.

Στο περιθώριο της συνόδου, στη Σιγκαπούρη, σχεδιάζει να συναντηθεί επίσης με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.