Skip to main content

Οι ΗΠΑ δίνουν «περιθώριο» στο Ιράν για τα πυρηνικά του

Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν «ένα περιθώριο» στο Ιράν στις διαπραγματεύσεις του για την επίτευξη συμφωνίας για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν «ένα περιθώριο» στο Ιράν στις διαπραγματεύσεις του για την επίτευξη συμφωνίας για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό, την ώρα που η Τεχεράνη φαίνεται να μην συμφωνεί με το σχέδιο συμφωνίας που της είχε υποβάλλει η ΙΑΕΑ, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρέσβης στην ΙΑΕΑ.

«Είμαστε στο σημείο παράτασης αυτών των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γκλιν Ντέιβις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα περιθώριο στο Ιράν. Έχει, προφανώς, να πάρει μία σημαντική απόφαση και ελπίζουμε να έχουμε συντομα μια θετική απάντηση από τους Ιρανούς», επεσήμανε ο Ντέιβις απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των 6 δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του.

Σε διαφορετικές δηλώσεις κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένας ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε το σχέδιο της ΙΑΕΑ δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι η επιλογή της ανταλλαγής ουρανίου «παραμένει στο τραπέζι».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times οι Ιρανοί αρνούνται να εξάγουν το ουράνιό τους για εμπλουτισμό, αλλά προτείνουν η ΙΑΕΑ να αναλάβει να επιβλέπει το ουράνιο που θα αποθηκεύεται σε ένα νησί στον Περσικό Κόλπο που ανήκει στο Ιράν.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τους Δυτικούς που φοβούνται ότι αν το ουράνιο αποθηκεύεται σε ιρανικό έδαφος η Τεχεράνη θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδιώξει τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα.