Skip to main content

Οι ηγέτες του Apec δεσμεύθηκαν για την αναθέρμανση της οικονομίας

Οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) δεσμεύτηκαν σήμερα να διατηρήσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.
Οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) δεσμεύτηκαν σήμερα να διατηρήσουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας ως την επιστροφή σε μια «διαρκή» ανάπτυξη και απηύθυναν έκκληση για ένα «φιλόδοξο αποτέλεσμα» στην προσεχή διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου τους στη Σιγκαπούρη, οι 21 ηγέτες του Apec, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Μπαράκ Ομπάμα και Χου Τζιντάο, επεσήμαναν ότι «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που ξεκίνησε από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ωστόσο, οι ηγέτες έκριναν απαραίτητο να διατηρήσουν τις πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας ως τη στιγμή που θα υπάρξει μια διαρκής ανάπτυξη, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Apec.

«Τα σχέδια αναθέρμανσης, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια της ανάκαμψης, αλλά αυτή δεν είναι ακόμα σταθερή», τόνισαν.

Τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, οι ηγέτες του Apec «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη».

Ωστόσο, το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά των μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ