Skip to main content

Οι επιπτώσεις από τα αγροτικά μπλόκα στο νομό Καρδίτσας

Τα αγροτικά μπλόκα σε συνδυασμό με το κλείσιμο των Τεμπών έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού Καρδίτσας, ωστόσο ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι «συμπαραστέκονται»
Οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και το υπεραστικό ΚΤΕΛ του νομού Καρδίτσας είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από τα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους, σε συνάρτηση βέβαια και με το κλείσιμο των Τεμπών, εξαιτίας των σοβαρών κατολισθήσεων.

Από την άλλη, όμως, ο εμπορικός και επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος της περιοχής βλέπουν με συμπάθεια τον αγώνα των αγροτών, διότι - όπως υποστηρίζουν - η δική τους επαγγελματική επιβίωση εξαρτάται από την ευημερία των αγροτών, καθώς ο νομός Καρδίτσας είναι κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή. Προς το παρόν, εξάλλου, δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις προϊόντων στην τοπική αγορά, οι νταλίκες και τα φορτηγά αυτοκίνητα φτάνουν τελικά στην Καρδίτσα, μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων, έστω και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Πτώση 90% στα ξενοδοχεία στην Λίμνη Πλαστήρα

«Μετά τις γιορτές και την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν έχει μπει άνθρωπος στα ξενοδοχεία της Λίμνης Πλαστήρα. Μιλάμε για πτώση πάνω από 90%», ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Βασιλάκος, ο οποίος εξέφρασε και την αγωνία του για τη χρονική περίοδο της αποκριάς. Όπως είπε, «εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων, θα υποστούμε μεγάλη ζημιά και την περίοδο των απόκρεων, για την οποία έχουμε ήδη ακυρώσεις στις έτσι και αλλιώς ελάχιστες κρατήσεις που είχαμε. Θα παραδώσουμε τα κλειδιά στους αγρότες, έτσι όπως πάμε». Η συνεχιζόμενη αναδουλειά, δε, ενδεχομένως να οδηγήσει και σε απώλεια θέσεων εργασίας. «Απολύσεις δεν έχουμε ακόμη, επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Ωστόσο, στις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος», υποστήριξε ο κ. Βασιλάκος.

Ζημιές 200.000 ευρώ στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας

Τα μπλόκα των αγροτών, αλλά και το κλείσιμο των Τεμπών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καρδίτσας. «Η επιβατική κίνηση της γραμμής προς Θεσσαλονίκη έχει μηδενιστεί. Μειώσαμε τα δρομολόγια από τέσσερα σε ένα την ημέρα, το οποίο φτάνει στη Θεσσαλονίκη, μέσω Γρεβενών και Εγνατίας οδού. Η πτώση της κίνησης υπολογίζεται σε 95%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, Σταύρος Τύμπας. Μείωση της επιβατικής κίνησης υπάρχει, όμως, και προς την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον κ. Τύμπα: «Προς την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η κίνηση διευκολύνεται μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων, ο κόσμος διστάζει να ταξιδέψει και η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί περίπου κατά 50% με 60%». Η ζημιά που υπολογίζεται ότι έχει υποστεί το ΚΤΕΛ Καρδίτσας είναι - έως στιγμής - περίπου 200.000 ευρώ, ενώ ήδη έχουν δοθεί αναγκαστικές άδειες σε αρκετούς εργαζόμενους, με τον κ. Τύμπα να υποστηρίζει πως, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ενδεχομένως να υπάρξουν και απολύσεις.

Μείωση δρομολογίων και στα φορτηγά

«Έχουμε τραβήξει χειρόφρενο εδώ και περίπου ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Γιάννης Σιώκας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως Νομού Καρδίτσας και συμπλήρωσε: «Τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί κατά 65% και προς την Αθήνα κατά 50%. Τα δρομολόγια, που γίνονται, έχουν επιβαρυμένο κόστος καυσίμων, αφού κάνουμε ολόκληρους κύκλους για να φτάσουμε στον προορισμό μας και φυσικά κάνουμε και περισσότερες ώρες στο τιμόνι». Ο κ. Σιώκας σημείωσε, πάντως, πως το κόστος των μεταφορικών δεν έχει ανέβει ακόμη, ενώ εξέφρασε και την απαισιοδοξία του για το μέλλον: «Είμαστε όλοι χρεωμένοι στις τράπεζες. Όσο δεν κινούμαστε, τόσο δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

 Αιμοδότης του εμπορικού κόσμου ο αγρότης

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ζησόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, ανέφερε πως ελλείψεις στην τοπική αγορά δε σημειώθηκαν και τόνισε: «Οικονομική ζημιά ο εμπορικός κόσμος της Καρδίτσας έχει υποστεί από τη στιγμή που το εισόδημα του βασικού του αιμοδότη, που είναι ο αγρότης, έχει συρρικνωθεί και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης». Επεσήμανε, μάλιστα, τον κίνδυνο να υπάρξουν και απολύσεις στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. «Πολλοί συνάδελφοι - πρόσθεσε - δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και έτσι ή θα απολύσουν ή θα κάνουν περικοπές στις απολαβές του προσωπικού, που απασχολούν. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας». Εξάλλου, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, Κώστας Τσιγαρίδας, τόνισε πως η επιβίωση του κλάδου του εξαρτάται από τους αγρότες και γι’ αυτό - όπως είπε - είναι στο πλευρό τους: «Ο νομός Καρδίτσας δεν έχει ούτε βιομηχανίες, ούτε βιοτεχνίες. Στηρίζεται στους αγρότες. Από τη στιγμή που οι αγρότες δεν έχουν χρήματα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και εμείς, καθώς δεν μπορούμε να τρέξουμε τις επιχειρήσεις μας. Για το λόγο αυτό είμαστε κοντά τους».