Skip to main content

Οι επενδύσεις δε σταμάτησαν στο Κιλκίς

Την κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Κιλκίς οραματίζεται ο Νομάρχης Κιλκίς.
Την κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Κιλκίς οραματίζεται ο Νομάρχης Κιλκίς, κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας. Σε συνεντευξή του στη Voria.gr, αναφέρεται επίσης, στο σχεδιασμό της νομαρχίας υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο του τουρισμού στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Ποια η πορεία του οικονομικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι της περιοχής σας;

Η δυσμενής διεθνής οικονομική συγκυρία, όπως είναι φυσικό, επηρέασε τις επιχειρήσεις μας, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι σημαντικά. Άλλωστε, ο νομός διαθέτει μεγάλο αριθμό βιομηχανιών στις οποίες απασχολείται ένα ευρύ κομμάτι του πληθυσμού. Ωστόσο φαίνεται πως ορισμένες πολιτικές έχουν βοηθήσει την κατάσταση, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση για την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς. Επιπλέον οι επιχειρήσεις του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του νομού μας και αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Παρ’ όλα αυτά όμως ειδικότερα στο τομέα της γεωργίας με τις κρατικές ενισχύσεις εμφανίζεται σημαντική βελτίωση, και απαιτείται πλέον να ενισχυθεί κατά τον ίδιο τρόπο και ο κτηνοτροφικός τομέας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της περαιτέρω ανάπτυξης του νομού μας.

Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις της νομαρχίας μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού;

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, έχουμε αναλάβει μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του νομού. Αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών και για το σκοπό αυτό έχουμε επικεντρωθεί στην βελτίωση των οδικών μεταφορών μέσα από την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητοδρόμων. Ενδεικτικά αναφέρω τη σταδιακή υλοποίηση του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη –Κιλκίς – Δοϊράνη» και την ανακατασκευή του οδικού άξονα Κιλκίς – Πολυκάστρου, δύο έργα μεγίστης σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία του νομού. Πέρα όμως από τα μεγάλα αυτά έργα, έχουμε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και στην βελτίωση του συνόλου σχεδόν του οδικού μας δικτύου, με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ακόμη προωθούμε στο αρμόδιο Υπουργείο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το Κιλκίς, καθώς η υλοποίηση του έργου αυτού θα ωφελήσει άμεσα τις βιομηχανικές περιοχές του νομού και το μεγάλο αριθμό των εργαζομένων σ’ αυτές.Τέλος συχνές είναι και παρεμβάσεις μας στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, με την κατασκευή αρδευτικών έργων, φραγμάτων, έργων αγροτικής οδοποιίας, κ.α., καθώς όπως προανέφερα οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Έχετε ενδείξεις αποβιομηχάνισης;

Ευτυχώς δεν υπάρχουν δείγματα αποβιομηχάνισης στο νομό μας και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν σε επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής ύφεσης, είναι μεμονωμένα και δεν εμφανίζουν γενικό χαρακτήρα.

Προωθούνται νέες επενδύσεις στο Ν. Κιλκίς;

Σε συνάρτηση των όσων σας έχω αναφέρει, είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο νομός μας συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και ιδρύονται σημαντικές επιχειρήσεις. Αυτό οφείλεται βέβαια σε διάφορους παράγοντες, όπως το χαμηλό κόστος γης, η γεωγραφική θέση και η συνεχής δική μας στήριξη και βοήθεια, που συνίσταται στην επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Έχετε εκφράσει την επιθυμία σας το Κιλκίς να χαρακτηριστεί και τουριστική περιοχή εκτός από βιομηχανική. Ποιες οι ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς, βασικό μας μέλημα ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού και προς το σκοπό αυτό αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες. Η στοχευμένη τουριστική προβολή του νομού σε συνδυασμό με τη δυναμική και σταθερή μας παρουσία σε σχετικές εγχώριες εκθέσεις, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Επιπροσθέτως καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, οι ορειβατικές και ποδηλατικές διαδρομές στους ορεινούς όγκους του Πάϊκου και των Κρουσσίων. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δημιουργήσει νέες υποδομές και σε κάποιες άλλες έχουμε αναβαθμίσει τις υπάρχουσες, έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Σημαντικός τέλος πόλο προσέλκυσης τουριστών στο νομό μας, αποτελούν τα μοναστήρια στην περιοχή του Πάϊκου, η Λίμνη Δοϊράνη και ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στα Κρούσσια, στα οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία και συμβάλλουμε στην μεγαλύτερη αξιοποίησή τους.

Χριστίνα Καραμανίδου