Skip to main content

Οι δύο όψεις της υποβάθμισης από Fitch

Η αρνητική και η...ανακουφιστική πτυχή της υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει σε αυτή τη φάση μια νέα υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τελικώς, δεν απέδωσε. Κι όπως πολλοί φοβόντουσαν η Fitch επέλεξε την Παρασκευή το βράδυ για να κάνει τις ανακοινώσεις της. Αυτές που κάνουν λόγο για την υποβάθμιση κατά μία σκάλα από BBB-, σε BB+, με αρνητική προοπτική. Βεβαίως, το οικονομικό επιτελείο φοβόταν ότι η υποβάθμιση έφτανε στα 2 επίπεδα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, ιδίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, με την "ήπια" υποβάθμιση, μόνο ένα μικρό μέρος των τίτλων που έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες δεν θα γίνεται δεκτό, με ανεπαίσθητες επιπτώσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το γεγονός ότι περιορίσθηκε σε 1 σκάλα λοιπόν «λέει κάτι» θετικό, αλλά αφήνει στο τέλος μια πικρή γεύση. Κι αυτό γιατί την Δευτέρα το απόγευμα, όταν θα ξεκινάει το Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, το ελληνικό πρόβλημα θα παραμένει επίκαιρο κάτι σαν ένα επιπλέον αγκάθι στο ενδοευρωπαικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της υποβάθμισης, η Fitch βασίζει την απόφασή της σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για τη στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

Επίσης ο οίκος τονίζει ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση  της Ελλάδας.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση και με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ- σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Όπως τονίζει το ΥΠΟΙΚ, η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης, την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση», σημειώνεται. 

Ακόμα, επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – έξι μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα», συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, αναφέρεται ότι με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.