Skip to main content

Οι δύο ερμηνείες των δηλώσεων Μέρκελ και της γερμανικής στάσης

Την κρυφή τους αισιοδοξία ότι στο τέλος η Γερμανία θα πεισθεί και θα συγκατατεθεί στην ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν από χθες το βράδυ στην κυβέρνηση.
Την κρυφή τους αισιοδοξία ότι στο τέλος η Γερμανία θα πεισθεί και θα συγκατατεθεί στην ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν από χθες το βράδυ στην κυβέρνηση. Η προσδοκία τους είναι ότι στο τέλος η «γραμμή Σόιμπλε» θα υιοθετηθεί από το Βερολίνο και τελικώς θα ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας στη χώρα μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου τις αμφίσημες χθεσινές δηλώσεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ προτιμούν να τις διαβάζουν θετικά, ερμηνεύοντάς τες ως «βοήθεια υπό όρους». Βεβαίως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που κάνει λόγο για «ανάγκη λήψης νέων μέτρων, για τη χορήγηση της βοήθειας», κάτι που όμως στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

- Πρώτον, διότι θεωρούν ότι ήδη αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί είναι πολύ σκληρά,
- Δεύτερον, επειδή η εδώ παρουσία του μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και
- Τρίτον επειδή δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, για να ληφθούν τα νέα μέτρα, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η Αθήνα συναινούσε.

Όμως, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τελικώς η ελληνική πλευρά, μάλλον, θα απογοητευθεί. Κι αυτό γιατί η καγκελαρία είναι ξεκάθαρη, όταν ζητά επιπλέον μέτρα, ενώ και η ερμηνεία των δηλώσεων της κ. Μέρκελ, όπως γίνεται από τα γερμανικά ΜΜΕ (πχ Ντόιτσε Βέλλε κλπ), είναι καθ’ όλα αρνητική. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα δεν αναμένεται να αλλάξουν άρδην πριν από τις 9 Μαΐου, οπότε και πραγματοποιούνται στη Γερμανία οι τοπικές εκλογές στη Ρηνανία - Βεστφαλία, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ.