Skip to main content

Οι Βρετανοί εξισώνουν τα Κατεχόμενα με τις ελεύθερες περιοχές

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, έδειξε για μια ακόμη φορά πως η φιλοτουρκική πολιτική της Βρετανίας δεν αλλάζει, όποια και αν είναι η κυβέρνησή της.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ντέηβιντ Λίντιγκτον, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία και στη συνέντευξη Τύπου έδειξε για μια ακόμη φορά πως η φιλοτουρκική πολιτική της Βρετανίας δεν αλλάζει, όποια και αν είναι η κυβέρνησή της. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της αγοράς περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα από Βρετανούς πολίτες, ο κ. Λίντιγκτον είπε πως το θέμα των περιουσιών δεν περιορίζεται μόνο στο «βόρειο τμήμα του νησιού». Υπάρχουν, είπε, «και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τίτλους για μερικούς απόδημους Βρετανούς που ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στεφάνου, χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν εκδόθηκε τυχαία». Το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΕΛ ήταν πιο οξύ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Σταύρο Ευαγόρου να δηλώνει ότι: «Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε τη δήλωση απαράδεκτη και ατυχή, να ταυτίσει με αυτόν τον κυνικό τρόπο το σφετερισμό των περιουσιών που καταλήφθηκαν με τη βία από τα τουρκικά στρατεύματα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα, διαδικαστικά και γραφειοκρατικά, τα οποία έχουν σχέση με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε Βρετανούς αγοραστές στις ελεύθερες περιοχές».

Σημειώνουμε, ότι αναμένεται η δημιουργία και άλλου προβλήματος με τους Βρετανούς, διότι αποφυλακίζεται από βρετανικές φυλακές τον Ιούλιο Βρετανός πολίτης, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για σφετερισμό περιουσιών στα Κατεχόμενα. Την υπεράσπιση πολλών Βρετανών που απέκτησαν παράνομα ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, είχε αναλάβει η δικηγόρος σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας κ. Μπλερ! Ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν.

Δηλώσεις κατά του κ. Λίντιγκτον έκαναν όλα τα πολιτικά κόμματα, διότι φυσικά η εξίσωση του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών (από Βρετανούς πολίτες, που στην ουσία είναι κλεπταποδόχοι), με νομικά ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από την αγορά ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, δείχνει τις προθέσεις των Βρετανών. Πέραν τούτου, αναφερόμενος στο νόμιμο κυπριακό κράτος το χαρακτήρισε ως «Νότο», υποσκάπτοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απενοχοποιώντας την Τουρκία.

Όσοι Κύπριοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαιώθηκαν. Το δικαστήριο γνωμοδότησε ότι η απόφαση που είχε εκδώσει κυπριακό δικαστήριο για την κατεδάφιση της κατοικίας είναι εφαρμόσιμη (απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ακόμη και όταν αφορά μια έκταση, η οποία βρίσκεται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου). Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και πωληθεί σε πολίτες της Ε.Ε.

Βέβαια, πολλές φορές οι Βρετανοί που αγοράζουν καταπατημένη γη των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, πέφτουν θύματα των Τούρκων. Πριν από χρόνια, δημοσιογράφος του ΡΙΚ, προσποιούμενος Βρετανό ενδιαφερόμενο αγοραστή επικοινώνησε με εκπρόσωπο της τουρκικής εταιρείας «Χάρμα Κονστράκτορς», η οποία έκτιζε στην περιοχή Βασίλειας της Κερύνειας, και έθεσε το ερώτημα τι γίνεται με το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομικά προβλήματα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε ότι «η κυβέρνηση εγγυάται τους τίτλους». Εννοούσε φυσικά την ψευτοκυβέρνηση στα Κατεχόμενα.

«Για την ακρίβεια, συμπλήρωσε, στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα γι' αυτό, αλλά αυτή δεν είναι η Κύπρος, ξέρετε εδώ είναι η ''Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου''. Όλα βρίσκονται υπό την εγγύηση της ''κυβέρνησης''. Έτσι, εάν παρακολουθείτε τις εφημερίδες, όλοι οι Βρετανοί αγοράζουν σπίτι, εξοχικό ή περιουσίες στο βορρά», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μύρια όσα προβλήματα αναδύονται, με την ατυχία μας να μη βρίσκονται οι πολιτικοί που θα επωμισθούν το βάρος της επίλυσής τους.

Ο Μακεδών