Skip to main content

Οι Βέλγοι λένε «όχι» στο τσιγάρο

Τα δυο τρίτα των Βέλγων τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στις καφετέριες, όπου η κατάσταση είναι συχνά αποπνικτική.
Τα δυο τρίτα των Βέλγων τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στις καφετέριες, όπου η κατάσταση είναι συχνά αποπνικτική, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε πολλά μπιστρό ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία.

Το 2004, το 49% των Βέλγων υποστήριζε την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε στο 65% εφέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο IPSOS για το Ιδρυμα κατά του καρκίνου.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια και τις καφετέριες κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στους κόλπους του βελγικού πληθυσμού», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο κατά του καρκίνου την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.

Αντίθετα, την άποψη αυτή δε συμμερίζεται το 51% των ιδιοκτητών εστιατορίων και το 57% των ιδιοκτητών καφετεριών, οι οποίοι θεωρούν ότι η απαγόρευση είναι αδικαιολόγητη.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 200 ιδιοκτητών εστιατορίων και καφετεριών και 1000 πελατών από τις 28 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου.