Skip to main content

Οι 10 φάκελοι - φωτιά του Γιώργου Παπανδρέου

Η Voria.gr παρουσιάζει τους 10 φακέλους – φωτιά που θα δει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το ταξίδι σε Παρίσι και Ερζερούμ.
Του Σπύρου Νάννου


Μετά το ταξίδι… αναψυχής στο εξωτερικό, ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στην ελληνική πραγματικότητα και τους κάβους που καλείται ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση να ξεπεράσουν για τους επόμενους τρεις μήνες. Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, κάτι που άλλωστε επισημαίνουν οι ίδιοι οι υπουργοί σε συνεντεύξεις τους, ανάμεσα σε αυτούς ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος προανήγγειλε νέα μέτρα εφόσον δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σήμερα, η voria σας παρουσιάζει τους 10 φακέλους – φωτιά που θα δει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου, 10 φάκελοι που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και εφαρμογής…

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος θα προσπαθήσει:

- να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από E.E. και ΔNT για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ.ευρώ του Mαρτίου,
- να διαπραγματευτεί τους όρους της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ από τον Mηχανισμό Στήριξης και κυρίως
- να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό που έχουν προκαλέσει η αναδιάρθρωση των ΔEKO με τις μαζικές μετατάξεις και το «ψαλίδισμα» των αποδοχών αλλά και το προωθούμενο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει και τη δέσμη νέων μέτρων 12,5 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στην τριετία 2012-2014.

Αναλυτικά ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να φέρει εις πέρας τα εξής: 

1.  Εξυγίανση των ΔΕΚΟ: Θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δημοσίων επιχειρήσεων το οποίο και θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικός σκοπός λειτουργίας. Με λίγα λόγια, όσες ΔEKO δεν καταστεί δυνατόν να εξυγιανθούν, θα κλείσουν.

2.  Ανάσα στις αγορές: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Ήδη και όπως έχει γραφτεί, το αρχικό σχέδιο το οποίο προβλέπει οριζόντια ρύθμιση για το άνοιγμα τουλάχιστον 160 επαγγελμάτων προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις φαρμακοποιών, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών.

3.  Ενιαίο  μισθολόγιο: Στα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο δράσης μαζί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Tο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου θα ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2011.

4.  Μηχανογράφηση στα Νοσοκομεία: Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει το Μάρτιο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων ώστε να καταστεί έτσι δυνατή η σύνταξη τριμηνιαίων εκθέσεων καθώς και μιας ετήσιας έκθεσης οι οποίες θα διαβιβάζονται στο υπουργείου Oικονομικών.

5.  Πώληση  αεροδρομίων: To ρυθμιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης προβλέπει την κατάλληλη εποπτεία της κατανομής και λειτουργίας των συμβάσεων παραχώρησης, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

6.  Μεταφορές: Μέχρι τον Μάρτιο, το υπουργείο Υποδομών θα υιοθετήσει νόμο που θα καταργεί όλους τους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για την μεταφορά επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες και ο οποίος θα εγγυάται ότι κάθε φορέας ο οποίος πληροί σαφώς διατυπωμένα κριτήρια, που αφορούν στην επαγγελματική ικανότητα, θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά.

7.  Συρρίκνωση  με τα Βαρέα: Έως τον Iούνιο θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί η λίστα με στόχο τα επαγγέλματα που θα περιλαμβάνει να αντιστοιχούν μάξιμουμ στο 10% του εργατικού δυναμικού.

8.  Το… ψαλίδισμα  με τις Επικουρικές Συντάξεις: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι μειώσεις θα γίνουν ανάλογα και με την ευρωστία κάθε ταμείου. Στόχος είναι η διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% του συντάξιμου μισθού.

9.  «Αιματηρές» οικονομίες στις δαπάνες υγείας: Ακόμα και… λουκέτα σε κρατικά νοσοκομεία σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας εφόσον δεν υπάρξουν οικονομίες στια δαπάνες της υγείας, με απώτερο στόχο να συγκρατηθούν αυτές στο 6% του AEΠ ετησίως.

10.  Εξυγίανση ΟΣΕ: Πώληση του 49% των μετοχών της TPAINOΣE το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2011.