Skip to main content

Οδύσσεια για Έλληνες οδηγούς στα ρουμανοβουλγαρικά σύνορα λόγω της... βεντέτας Σόφιας - Βιέννης

Η κωλυσιεργία της Αυστρίας για την είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν οδηγεί τη Σόφια σε αντίποινα, με άμεσα «θύματα» τους Έλληνες οδηγούς

Έρμαιο της άτυπης βεντέτας Βιέννης και Σόφιας με φόντο τα προσκόμματα των Αυστριακών για την είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν έπεσαν έξι Έλληνες οδηγοί φορτηγών.

Μαζί με έναν Ρουμάνο συνάδελφό τους, οι Έλληνες οδηγοί που εργάζονται για μεταφορική εταιρεία αυστριακών συμφερόντων, φέροντας αυστριακές πινακίδες κυκλοφορίας στα φορτηγά τους, παρέμειναν για μία ολόκληρη εβδομάδα κολλημένοι στον συνοριακό σταθμό του Πράχοβο της Βουλγαρίας στις όχθες του Δούναβη, αφού οι βουλγαρικές συνοριακές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Γιώργος Δέλλας,  γιος ενός εκ των έξι οδηγών, «ο πατέρας μου και οι συνάδελφοί του ήταν θύματα της κόντρας Βουλγαρίας-Αυστρίας, αφού οι Βούλγαροι δεν επέτρεπαν τα οχήματα με αυστριακές πινακίδες να περάσουν στη ρουμανική επικράτεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο ήταν δύσκολη, αφού επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες δέκα βαθμών υπό το μηδέν, με αποτέλεσμα τα καύσιμα των οχημάτων να έχουν παγώσει, ενώ αντιμετώπισαν πρόβλημα σίτισης, αφού οι προμήθειές τους είχαν τελειώσει.

«Έγινε κρούση προς την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, αλλά το μόνο που έγινε ήταν να καταγράψουν τα ονόματά τους και δεν υπήρξε περαιτέρω επικοινωνία» , σημειώνει ο κ. Δέλλας.

Τελικά μετά από μία εβδομάδα, οι βουλγαρικές αρχές έδωσαν την έγκριση τα φορτηγά να περάσουν στη Ρουμανία, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει σε περίπτωση που επιστρέψουν.

Σημειώνεται ότι οι αντιρρήσεις της Βιέννης για την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν έχουν εν μέρει καμφθεί, ωστόσο τίθενται ορισμένα ακόμα γραφειοκρατικής φύσης ζητήματα που καθυστερούν τη διαδικασία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Σόφια να προχωρά σε «αντίποινα» όπερ σημαίνει ότι έχει δοθεί εντολή σε σχολαστικό έλεγχο των αγαθών που μεταφέρονται προς Αυστρία στους συνοριακούς σταθμούς της Βουλγαρίας, κοστίζοντας στις μεταφορικές εταιρείες πολλές ώρες ή ακόμα και μέρες αναμονής.

Όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, η τακτική των Βουλγάρων κοστίζει μεγάλες οικονομικές ζημίες στη Βιέννη.