Skip to main content

Οδικός χάρτης για συμφωνία: Πρόγραμμα - γέφυρα και νέο Μνημόνιο

Τα τέσσερα σημεία πάνω στα οποία η Ελλάδα θα οδηγηθεί βαθμηδόν σε συμφωνία, όπως προέκυψε από την τετραμερή Τσίπρα, Γιούνκερ, Ολάντ και Μέρκελ.

Tον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει βαθμηδόν την Ελλάδα σε συμφωνία με τους εταίρους της εξέτασε η τετραμερής Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Τσίπρα και ο οποίος χάρτης βρίσκεται επί τάπητος στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός προβλέπει ένα πρόγραμμα γέφυρα για ένα μήνα, προκειμένου η Ελλάδα να γλυτώσει τη χρεοκοπία και να αρχίζει να αποκαθίσταται η λειτουργία των τραπεζών.

Στη συνέχεια προβλέπεται ένα νέο πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα πρόκειται για νέο μνημόνιο διετές ή τριετές, δεδομένου ότι θα υποβληθεί αίτημα για νέο δάνειο στον ESM. Οι όροι θα είναι σίγουρα δύσκολοι και το κλειδί για να ολοκληρωθεί το deal, αλλά και, αν επιτευχθεί, στη συνέχεια να περάσει η συμφωνία από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποια πρόβλεψη θα υπάρχει για τη ρύθμιση του χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με φυσική παρουσία, αύριο, καθώς και νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το "κοινό έδαφος" για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο "οδικός χάρτης" προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν "ακούει" και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

4. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το "κοινό έδαφος".

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται γαλλική πηγή, η διαδικασία για το προσωρινό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί χρόνος για ένα μακροπρόθεσμο, είναι:

1. Τις επόμενες ώρες η Ελλάδα υποβάλει γραπτή πρόταση για νέο πρόγραμμα (άμεσες ενέργειες με αντάλλαγμα χρηματοδότηση-γέφυρα)
2. Το Eurogroup την εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.
3. Οι Θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) επεξεργάζονται τη νέα πρόταση για λίγες ημέρες.
4. Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής ξανά την Κυριακή για να την εγκρίνουν.