Skip to main content

Οδικό χάρτη καλών πρακτικών για την εξωστρέφεια ετοιμάζει ο ΣΕΒΕ

«Οδικό χάρτη» με τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χάραξη στρατηγικής για τη στήριξη της εξωστρέφειας της οικονομίας, χωρίς να χρειαστεί να ανακαλυφθεί εκ νέου ο… τροχό
Έναν «οδικό χάρτη» με τις καλές πρακτικές που είναι δοκιμασμένες από άλλες χώρες και έχουν φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους, θέλει να συγκροτήσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για να στηρίξει την προώθηση της εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας, χωρίς να χρειαστεί να ανακαλύψει εκ νέου τον… τροχό.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΣΕΒΕ τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες έχει ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τουλάχιστον 50 συμβούλους ΟΕΥ, σε σχεδόν 35 χώρες του κόσμου, όπου υπάρχουν ελληνικές πρεσβείες. Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν να ζητήσει και τελικώς να λάβει πληροφορίες για τις δράσεις και μεθόδους που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου να αναπτύξουν και να στηρίξουν την εξωστρέφειά τους. Μερικοί από τους τομείς που εξετάστηκαν, κατά τις ίδιες πηγές, αφορούσαν στο πώς αντιμετωπίζουν οι επιμέρους τοπικές κυβερνήσεις τον αναπτυξιακό νόμο, τι καθεστώς ισχύει για την επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τι εργαλεία χρηματοδότησης λειτουργούν γενικότερα για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Τα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί χαρακτηρίζονται «θησαυρός» που αξιοποιείται άμεσα και πλέον στο ΣΕΒΕ υποστηρίζουν πως κανείς δεν θα έχει εφεξής το δικαίωμα να αυτοσχεδιάζει στο επίπεδο της εξωστρέφειας, η οποία, μάλιστα, τη στιγμή αυτή αποτελεί τη μόνη βιώσιμη διέξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Το υλικό που προέκυψε από την έρευνα αυτή ο ΣΕΒΕ σκοπεύει να το διοχετεύσει στα αρμόδια υπουργεία για να το λάβουν υπόψη στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. Μάλιστα θα επιχειρήσει να το κάνει εμφαντικά, διότι, όπως τονίζεται, χαρακτηριστικά καμία από αυτές τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, δεν την έχουμε δει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία της προσπάθειας προετοιμάζεται για τα μέσα Μαΐου η οργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη στην οποία, παράλληλα με τις καλές πρακτικές, θα δοθούν πληροφορίες για πετυχημένα παραδείγματα άσκησης πολιτικής και δια ζώσης, καθώς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από τις χώρες που εξετάστηκαν. Έτσι, για παράδειγμα, για τις ενέργειες που κάνει η Ιταλία, προκειμένου να στηρίξει την εξωστρέφεια της οικονομίας της θα μιλήσουν 1-2 Ιταλοί ομιλητές και το ίδιο θα συμβεί για τις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας. Μεταξύ των ομιλητών αναμένεται να είναι και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Ανταγωνιστικότητας.