Skip to main content

«Όχι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην περικοπή συντάξεων από το 2019

Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από το 2019 θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%.

Αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% που συμφώνησε η Κυβέρνηση για το 2019 με τους Ευρωπαίους δανειστές, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.  

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από το 2019 θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως 1,5 σύνταξη.        

Αναλυτικότερα, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες από 45 έως και 350 ευρώ. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις θα χάσουν 2,5 με 3 συντάξεις ετησίως, καθώς οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τις 3.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου τομέα, χωρίς, όμως, οι αποφάσεις της να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.