Skip to main content

Πώς έζησαν οι Θεσσαλονικείς την... πρώτη μέρα με αστικά λεωφορεία

Πολίτες της Θεσσαλονίκης μιλούν στη Voria.gr για την επαναφορά των αστικών στους δρόμους και την επιστροφή της καθημερινότητας στην ομαλότητα.

της Βάσιας Μπάρμπα

Με κυρίαρχο συναίσθημα την ανακούφιση υποδέχτηκαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τη λήξη της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Τα αστικά λεωφορεία μετά από 12 ημέρες απουσίας έκαναν χθες και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης και το μαρτύριο των κατοίκων έλαβε τέλος - ελπίζουμε όχι προσωρινά.

Εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές, κάτοικοι της πόλης δηλώνουν στη Voria.gr ανακουφισμένοι που μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία, αντιμετωπίζουν, όμως, με ανησυχία και εκνευρισμό το ενδεχόμενο νέας κινητοποίησης στον Οργανισμό. Διότι κανείς από τους πολίτες δεν ξεχνά την ταλαιπωρία που βίωσε μία ολόκληρη πόλη τις περασμένες 12 ημέρες.

«Ανακουφίστηκα που ξεκίνησαν τα δρομολόγια και πάλι, μας είχαν δέσει τα χέρια τόσες μέρες. Εμείς οι πολίτες δεν φταίμε σε τίποτα για να ταλαιπωρούμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο», υποστηρίζει η 42χρονη Σοφία Σταυρίδη.

«Κι εγώ είμαι απλήρωτος 7 μήνες, τι πρέπει να κάνω δηλαδή;», διερωτάται ο 40χρονος Άγγελος Σκαρλάτος, και προσθέτει: «Καλά έκαναν και ξεκίνησαν πάλι τα δρομολόγια, αλλά δεν έπρεπε να είχαν σταματήσει για τόσες μέρες».

«Άκουσα για κάποιον που απολύθηκε από τη δουλειά του τις μέρες της επίσχεσης του ΟΑΣΘ, επειδή δεν είχε τρόπο να μεταφερθεί. Το αφεντικό του τον απέλυσε και προσέλαβε κάποιον άλλο που είχε αμάξι», λέει στη Voria.gr ο 20χρονος φοιτητής Γρηγόρης Παυλίδης. «Η σχολή μου είναι στη Θέρμη και είχα μεγάλο πρόβλημα όσο δεν κινούνταν τα λεωφορεία. Πριν μερικές μέρες, ήμουν στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο και ήταν εκεί ένα παιδί που είχε έρθει με τα πόδια από το Ωραιόκαστρο στο ΑΠΘ. Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζεται κάποιος να φτάνει σε αυτό το σημείο. Πάντως μου φάνηκε ασυνήθιστο που είδα ξανά λεωφορεία στους δρόμους. Ήταν σαν αξιοθέατο...», λέει.

«Χαίρομαι που ξεκίνησαν πάλι τα δρομολόγια, αλλά πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα σταματήσουν πάλι», υποστηρίζει ο 36χρονος Γιάννης Λιοντάκης. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν αρχίσει ο καθένας να κλείνει τους δρόμους για τα προβλήματά του, σωθήκαμε. Κι εγώ άνεργος είμαι, δεν έχω αμάξι, χρειάζομαι τα λεωφορεία. Ευτυχώς δεν βγάζω μηνιαία κάρτα. Όσοι βγάζουν κάρτα κάθε μήνα, την πάτησαν!», αναφέρει.

«Νιώθω σαν να με κοροϊδεύουν. Δεν άλλαξε κάτι, δεν λύθηκε το πρόβλημα και πιθανότατα σε λίγες μέρες θα ξανακάνουν απεργία. Όλοι οι υπεύθυνοι δεν έκαναν κάτι, ούτε ο Μπουτάρης έκανε ούτε η περιφέρεια, στην ουσία δεν έκαναν τίποτα», υποστηρίζει ο 38χρονος Λάζαρος Δημάκας.

«Εντάξει, χαίρομαι που ξεκίνησαν πάλι τα λεωφορεία, αλλά δεν τους λατρεύω κιόλας. Ακόμα κι αν είχαν δίκιο οι εργαζόμενοι, έβαλαν σε ταλαιπωρία τους πολίτες. Ο Οργανισμός πρέπει επιτέλους να δουλέψει σωστά», δηλώνει η Φωτεινή Κουρδουκλά, 21 ετών, που μένει στο κέντρο, εργάζεται στη Χαριλάου και σπουδάζει στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Τις μέρες που οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έκαναν επίσχεση, η Φωτεινή υποχρέωνε τους γονείς της τα τη μεταφέρουν με το δικό τους αυτοκίνητο στις υποχρεώσεις της.