Skip to main content

ΟΑΣΘ: Επιτρέπονται οι σκύλοι συνοδοί-Διπλασιάζονται οι έξυπνες στάσεις

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ είπε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα διευκολύνει και θα βελτιώνει την εξυπηρέτηση των τυφλών επιβατών θα υλοποιηθεί άμεσα.

Επιτρέπεται πλεόν σε όλα τα λεωφορεία η επιβίβαση των σκύλων - συνοδών ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν σε πρώτη φάση οι «έξυπνες ομιλούσες» στάσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόνων με προβλήματα όρασης. 

Η βελτίωση της ποιότητας των μετακινήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα η διοίκηση του ΟΑΣΘ με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με προβλήματα όρασης.

Μέλη της διοίκησης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί επιβάτες και οι οδηγοί σκύλοι τους κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη και αναζητήθηκαν λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος του «Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος» Ζωή Γερουλάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης των οδηγών του Ο.Α.Σ.Θ., προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των επιβατών που μετακινούνται με τα λεωφορεία συνοδευόμενοι από οδηγούς σκύλους.

Ως επιτακτική ανάγκη επισημάνθηκε «να σταματάνε οι οδηγοί σωστά στις στάσεις», ενώ τονίστηκε το πρόβλημα παράνομης στάθμευσης στις λεωφορειολωρίδες.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τέσσερα άτομα που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς, ενώ άλλοι τρεις σκύλοι και ένα κουτάβι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τυφλών επιβατών.

Ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Θ., Στέλιος Παππάς, επισήμανε ότι οποιαδήποτε πρόταση που θα διευκολύνει και θα βελτιώνει την εξυπηρέτηση των τυφλών επιβατών θα υλοποιηθεί άμεσα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για ζήτημα πολιτισμού, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Σάββας Παναγιωτίδης, η Κατερίνα Λορέντζου, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ο Φώτης Μπίμπασης, προέδρος του Σωματείου Εμποδιζόμενων Ατόμων «Αναπηρία Σήμερα» και μέλος του δ.σ. του ΟΑΣΘ και ο εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Λευτέρης Κιταντζής.

«Η θέση του Ο.Α.Σ.Θ. σε σχέση με τις ειδικές κατηγορίες πολιτών είναι σαφής και εκπεφρασμένη και επιδιώκει όχι μόνο την εξυπηρέτησή τους αλλά την εξοικείωση της κοινωνίας με την ανάγκη συνύπαρξης όλων», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.