Skip to main content

ΟΑΣΘ: Εκδικάζεται η προσφυγή στη διαιτησία, αποφασίζουν οι εργαζόμενοι

Σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στη διαιτησία για τις οφειλές του δημοσίου

Για σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί, μετά από δύο αναβολές, η εκδίκαση της προσφυγής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στη διαιτησία, ο οποίος διεκδικεί ποσό ύψους 14,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για οφειλές οι οποίες αφορούν την εκκαθάριση του 2014.

Αρχικά επρόκειτο να γίνει στις 25 Απριλίου και μετά από την πρώτη αναβολή, στις 3 Μαΐου.

Ο ΟΑΣΘ πορεύεται πλέον, από τον Απρίλιο και μετά, μόνον με την κρατική επιχορήγηση η οποία ανέρχεται περίπου στα 4,1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, συν τις εισπράξεις από τα εισιτήρια. Ωστόσο, τα ποσά αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού και το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη να ξαναζήσει τις περσινές καταστάσεις, όταν ολόκληρος ο νομός έμεινε χωρίς λεωφορεία για αρκετές ημέρες λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Πάντως δεν είναι η μοναδική απαίτηση που έχει ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού περιμένει να κλείσει το 2014 και αμέσως μετά θα προσφύγει εκ νέου στη διαιτησία ζητώντας συνολικά άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Εξ αυτών τα 47 εκατ. αφορούν οφειλές για το έτος 2015 και τα υπόλοιπα 53 εκατ. για το 2016. Στο μεταξύ, κι ενώ συμπληρώνεται ήδη ο τέταρτος μήνας του 2017, ακόμη δεν έχει υπάρξει εναρμόνιση της καταβαλλόμενης κρατικής επιχορήγησης του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, με τον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη η καταβολή εξακολουθεί να γίνεται με βάση τον προηγούμενο συντελεστή 13%, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 24%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ η διαφορά αυτή του 11% δημιουργεί νέα χρηματοδοτική απαίτηση της τάξης περίπου των 500.000 ευρώ το μήνα.