Skip to main content

ΟΑΣΘ: 60 επιπλέον λεωφορεία στους δρόμους το επόμενο τρίμηνο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ είπε ότι στη διάρκεια της 4μηνης διοίκησης βγήκαν στους δρόμους 150-160 περισσότερα λεωφορεία έναντι του προηγούμενου διαστήματος.

Επιπλέον 50-60 αστικά λεωφορεία πρόκειται να κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης, εντός του επόμενου τριμήνου, επισήμανε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, τονίζοντας ότι σε ενάμιση μήνα θα έχει επιλεγεί η βέλτιστη πρόταση για την αναδιάταξη των γραμμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινά διευρυνόμενες ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το σχέδιο των γραμμών. Ο ΟΑΣΘ, εκτός από το μεταφορικό, επιτελεί κι άλλο έργο. Πρέπει να γίνουν τα λεωφορεία πιο λειτουργικά για τους επιβάτες, να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και να δημιουργούνται λιγότερα προβλήματα στο κυκλοφοριακό, αλλά και στη ρύπανση» τόνισε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια της τετράμηνης διοίκησης του οργανισμού από το νέο σχήμα, «μπήκαν» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 150-160 περισσότερα λεωφορεία, έναντι του προηγούμενου διαστήματος, οπότε ο ΟΑΣΘ βρισκόταν υπό ιδιωτική μορφή και διευκρίνισε ότι κάθε πρωί στην πόλη κυκλοφορούν 390 αστικά λεωφορεία και το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξάνεται σε 408 με 420.

Βέβαια, όπως αναγνώρισε ο ίδιος, για την σωστή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης, απαιτείται σε σταθερή βάση η κυκλοφορία 450-460 λεωφορείων, στόχος που δεν είναι μακρινός, με βάση τις συνεννοήσεις που κατάφερε η διοίκηση του ΟΑΣΘ με τους προμηθευτές ανταλλακτικών, στους οποίους οφείλονται 50 εκατ. ευρώ, ενώ όπως γνωστοποίησε, σε ΙΚΑ και Εφορία ο οργανισμός χρωστά 47 εκατ. ευρώ και «δίνουμε μάχη για να τα παγώσουμε».

Πάντως, ο ίδιος αναφέρθηκε στη χρονιά ορόσημο για την πόλη, το 2020, οπότε ο ΟΑΣΘ και το μετρό θα παρέχουν στους πολίτες συνδυαστικές μεταφορές αποτελεσματικά και υπενθύμισε ότι στην έναρξη του προαναφερόμενου έτους, θα ξεκινήσει και η αγορά, με leasing, 2.000 αστικών λεωφορείων, εκ των οποίων τα 1.200 θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη, ενώ διευκρίνισε ότι κάποια θα δουλεύουν με υγραέριο, άλλα με πετρέλαιο και άλλα με ηλεκτρισμό.

Η 4μηνη θητεία του ΔΣ του ΟΑΣΘ σε αριθμούς

Στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη έκδοσης των ισολογισμών του ΟΑΣΘ, επισήμανε ο κ. Παππάς, ενώ τόνισε ότι στην 4μηνη θητεία της η διοίκηση του οργανισμού πήρε 25,8 εκατ. ευρώ από το κράτος και ξόφλησε τα καθυστερούμενα δύο μηνών των εργαζομένων, από την προηγούμενη περίοδο, ήτοι 13 εκατ. ευρώ, ενώ κατέβαλε όλες τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού, αποκαθιστώντας την ομαλότητα στην μηνιαία πληρωμή τους. Μάλιστα, όπως τόνισε, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Νοεμβρίου 2017, επετεύχθη εξοικονόμηση ύψους 7 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο, έναντι των αντίστοιχων χρόνων του 2015 και 2016.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τριμήνου Αυγούστου-Οκτωβρίου, ο κ. Παππάς τόνισε, ότι τα έξοδα του προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα, όπως και τα έσοδα του οργανισμού, οι αμοιβές τρίτων μειώθηκαν σε ποσοστό 48,70%, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ είναι χαμηλότερες κατά 86,25%, ενώ κάμψη 13,72% παρουσίασαν τα έξοδα. Διευκρίνισε δε, μιλώντας για την μείωση των εξόδων, ότι εάν δεν περιληφθεί η αύξηση 26,52% στην δαπάνη καυσίμων, τότε αυτά είναι μειωμένα κατά 5,24 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολική πτώση της τάξης του 18,82%. «Για το 2018, προβλέπουμε εξοικονόμηση για το Δημόσιο άνω των 30 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Παππάς.

Μιλώντας για τα οικονομικά του οργανισμού, ο κ. Παππάς σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ενώ θα περίμενε κάποιος να βρει αποθεματικό ύψους 50 εκατ. ευρώ σε καταθετικό έντοκο λογαριασμό που υπάρχει, ωστόσο «βρήκαμε μόλις 760 ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ επισήμανε, ότι «υπάρχει πολλή καλή συνεργασία με τους εργαζομένους του οργανισμού και μένει να λυθούν κάποια θεσμικά ζητήματα, προκειμένου να υπογραφεί, ίσως και σε μια εβδομάδα». Πάντως, όπως διευκρίνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα, στόχος είναι να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών και των απολαβών.

Για το θέμα του προσωπικού ο κ. Παππάς σημείωσε, ότι ο ΟΑΣΘ έχει ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, τεχνίτες και οδηγούς και προανήγγειλε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύναψης ειδικής σχέσης, προκειμένου να καλυφθούν κάποια κενά.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους

Το διασφαλισμένο, χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο, κέρδος στη χρήση 2016 ανήλθε στα 16,45 εκατ. ευρώ, με τις ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ να ανέρχονται σε 424, που σημαίνει ότι «το κέρδος κάθε ακέραιας μετοχής είναι 38.797,17 ευρώ».

Η διαχρονικά σωρευτική αξία της ακέραιας μετοχής των 47,2 χιλ. ευρώ, απέδιδε περίπου 38,8 χιλ. ευρώ ετησίως, ήτοι 82,2%, «απόδοση που απολάμβαναν όλες οι μετοχές, είτε ήταν ακέραιες, είτε κλάσμα ακέραιας μετοχής» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Αυτό το ποσοστό κέρδους του επενδεδυμένου κεφαλαίου κρίνεται για οποιαδήποτε επιχειρηματικά δεδομένα ως προκλητικά υψηλό». Μεταξύ άλλων είπε, ότι για τα έτη από το 2015 έως και το 2017 οι μέτοχοι έλαβαν μερίσματα και καταβολή ΕΦΚΑ, συνολικά 36,097 εκατ. ευρώ. «Παρακαλώ να υπάρχει και 1 ευρώ καθαρή θέση, για να μην μπω και σε άλλες διαδικασίες» είπε ο ίδιος.