Skip to main content

Ο Ζεεχόφερ, το Ισλάμ και οι βαυαρικές εκλογές

Το προσφυγικό μάτωσε τα χριστιανικά κόμματα, θέτοντας σε κίνδυνο την εκλογική τους επιτυχία. Η νέα διαφωνία τους επικεντρώνεται στο Iσλάμ

Τόσο αντίθετο άνεμο δεν φαίνεται να εκπλήσσει ακόμη και έναν πολιτικό σαν τον νέο υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που αρέσκεται σε προβοκατόρικες δηλώσεις και μάλιστα όταν ο αντίθετος άνεμος προκαλείται ανοιχτά από το στρατόπεδο του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Περιττός και άκαρπος, αυτές τις λέξεις χρησιμοποιούν όταν διαφωνούν δημόσια για τη διαμάχη γύρω από το Ισλάμ σετλέχη του CDU. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ένα νέο θέμα για να μαλώνουν με την έναρξη της τέταρτης θητείας της Άγκελα Μέρκελ.

Παρέμβαση Σόιμπλε

Αλλά δεν ήταν παρά μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές που κατάφεραν τα δύο αδελφά κόμματα να βρουν ένα modus vivendi στη διαμάχη τους για το προσφυγικό. Ακόμη κι αν ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν δεν κάνουν ονομαστική αναφορά, όλοι ξέρουν ότι πίσω από την κριτική τους εννοούν τον Χορστ Ζεεχόφερ. Όταν ο Σόιμπλε για παράδειγμα, που στις τάξεις των Χριστιανοκοινωνιστών θεωρείται ως ο συντηρητικός αντίποδας της Μέρκελ, λέει ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον ρου της ιστορίας, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι το Ισλάμ αποτελεί κομμάτι της χώρας μας», δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο από τον Ζεεχόφερ.

Προκάτοχος του Ζεεχόφερ στο υπουργείο Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009), ο Σόιμπλε θέλει να υπενθυμίσει ότι στη Γερμανία ζουν 4,5 εκατομ. μουσουλμάνοι. Χωρίς να ξεχάσει να προσθέσει ότι θα πρέπει να γίνει σαφές και στους μουσουλμάνους ότι ζουν σε μια χώρα που δεν διαποτίζεται από μουσουλμανικές παραδόσεις. Αλλά και ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να αποδεχθεί ότι στη Γερμανία αυξάνεται το ποσοστό των μουσουλμάνων.

Η παρέμβασή του φαίνεται να έχει αποτέλεσμα. κάπως σαν το «the game is over», που είπε το καλοκαίρι του 2015, στο απόγειο της ελληνική κρίσης. Οι παραινέσεις του προέδρου της βουλής θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως έκκληση από τον Ζεεχόφερ, που του καταλογίζουν ότι με τη φράση ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία, λειτουργεί διχαστικά. Για έναν υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει την ευθύνη της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας, δεν μπορεί να τον αφήνουν οι επισημάνσεις αυτές αδιάφορο.

Δεν κάνει πίσω η CSU από τη σκληρή γραμμή της

Όμως υπάρχει ένα γεγονός που η ηγεσία του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος έχει συνεχώς προ οφθαλμών: είναι οι εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου. Εκείνο που επιδιώκει το κόμμα είναι η απόλυτη πλειοψηφία και ένα όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ποσοστό για τους εθνολαϊκιστές του AfD. Ως υπουργός Εσωτερικών ο Χορστ Ζεεχόφερ αξιολογεί τα πάντα μέσα από αυτόν τον στόχο. Αυτός ο φόβος εκφράζεται από καιρό στους κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών.

Η CSU για να δικαιολογήσει την εμμονή της επικαλείται κυρίως δημοσκοπήσεις. Δεν πρέπει για το καλό μιας μειοψηφίας να αδιαφορεί κανείς για την πλειοψηφία, πόσο μάλλον που από αυτήν την μειοψηφία οι περισσότεροι δεν θα ψηφίσουν, άρα δεν κινδυνεύει το κόμμα να χάσει ψήφους, ακούγεται στα ενδότερα. Το κόμμα επικαλείται δημοσκόπηση του Ινστιτούτου GMS του Αμβούργου που έγινε για λογαριασμό του βαυαρικού τηλεοπτικού σταθμού SAT.1 στις 22 Μαρτίου.

Το 77% των ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση του Ζεεχόφερ ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία. Το ίδιο δήλωσε ότι πιστεύει και ένα 62% από ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στο AfD το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 93%. Με αυτά τα δεδομένα δεν ξαφνιάζει κανέναν όταν ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο. της CSU, γνωστός για τη σκληρή γραμμή των θέσεών του, κάνει σαφές ότι το κόμμα στο θέμα του Ισλάμ δεν θα διστάσει να ανοίξει νέο μέτωπο με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. «Η CSU δεν πρόκειται να μετακινηθεί» διατυμπανίζει. Βέβαια η καγκελάριος δεν μπορεί να χαίρεται με όλα αυτά.

Γεργκ Μπλανκ, dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle