Skip to main content

Ο χυμός ροδιού και οι αντιοξειδιωτικές του ιδιότητες

Η συγκέντρωση των ευεργετικών ουσιών του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.
Το ρόδι διακρίνεται για την υψηλή διατροφική αξία και ειδικότερα, τις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ρόδι επιβραδύνει την εξέλιξή του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. 

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο φρούτο έχει θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης LDL και στην παρουσία της αθηροματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.

Χ.Κ