Skip to main content

Ο χρυσός… χωρίζει

Διευκρινίσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα σε σχέση με τη στάση της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

Toυ Δημήτρη Κούρου

Προς άρση των όποιων παρεξηγήσεων, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχέση με την επένδυση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, δεν άλλαξε στάση επισήμως. Το διευκρινίσαμε μιλώντας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ζητά σοβαρή ενημέρωση των κατοίκων από την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει όλη η παραπληροφόρηση, που έχει οδηγήσει την κατάσταση ορισμένες φορές ακόμη και εκτός ελέγχου.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης επιμένει ότι το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να κάνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, εξηγώντας με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο όλα τα δεδομένα της επένδυσης. Και είναι αλήθεια ότι η έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία είναι ο κύριος λόγος που αυτή χωρίστηκε στα δύο.

Εξηγώντας όσα ειπώθηκαν από τους δυο αντιπεριφερειάρχες του, τον αρμόδιο θεματικώς (για θέματα χωροταξίας), Γιάννη Μωυσιάδη και τον αρμόδιο χωρικώς (για τη Χαλκιδική), Γιάννη Γιώργο, στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως «δεν αλλάξαμε στάση ως διοίκηση. Αντιμετωπίζουμε με αναπτυξιακή λογική το όλο θέμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δε συζητούμε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Το έχουμε ξεκαθαρίσει πως λέμε ‘ναι’ στην επένδυση, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία κατοίκων και εργαζομένων».

Ο κ. Μωυσιάδης όντως εξέφρασε αυτήν την άποψη και μάλιστα η εισήγησή του υπερψηφίστηκε ακόμη κι από τους Οικολόγους Πράσινους, αφού δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει ότι δε θέλει εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Κι από τη στιγμή που ρητώς στην εισήγηση της διοίκησης αναφέρεται η προστασία περιβάλλοντος και υγείας, ακόμη και ο συνήθης… ύποπτος (δηλαδή αντίθετος) σε αυτές τις περιπτώσεις, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δε δίστασε να υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης.

Σε όλα αυτά όμως βρέθηκε απέναντι ο κ. Γιώργος. «Η άποψη του Γιάννη Γιώργου είναι προσωπική και δεν απηχεί την άποψη της διοίκησης. Το συζητήσαμε. Γνώριζα τη θέση του και δεχτήκαμε να συμπεριλάβουμε τις παρατηρήσεις του στο φάκελο που θα στείλουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Είναι προφανές ότι ο κ. Γιώργος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς κατάγεται και δραστηριοποιείται οικογενειακώς στην περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Θεώρησε συνεπώς ζήτημα τιμής για τον ίδιο να διαφοροποιηθεί ανεξάρτητα από την όποια στάση της διοίκησης. Προς το παρόν αυτό περνά ανώδυνα. Όμως σε ενδεχόμενη κρίσιμη ψηφοφορία ή τοποθέτηση είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να επιτευχθεί συγκερασμός των απόψεών του με εκείνες των υπολοίπων μελών της διοίκησης. Κι εδώ κάπου μπερδεύεται το πράγμα…