Skip to main content

Ο Χριστός αναστήθηκε, ο ΠΑΟΚ μπορεί;

Ο Πασχάλης Παπαδόπουλος προσδοκά την ασπρόμαυρη Ανάσταση ενόψει πλέι οφ και οραματίζεται την μεθεπόμενη μέρα...

Το Πάσχα παρήλθε, η Πρωτομαγιά πλησιάζει και τα πλέι οφ επίκεινται. Το σεβαστό διάστημα που ήθελε ο ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκουραστεί και να φορτίσει τις μπαταρίες του προέκυψε από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του Κυπέλλου, καθώς η διεξαγωγή του τελικού το προσεχές Σάββατο παρατείνει το διάστημα της προετοιμασίας ενόψει πλέι οφ, η έναρξη των οποίων τοποθετείται χρονικά στις 8 Μαΐου.

Ο Μάκης Χάβος, με οδηγό το πάθημα του Σάντος στην παρθενική συμμετοχή του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, δίνει έμφαση στη φυσική κατάσταση των παικτών τούτη τη βδομάδα, προκειμένου να ασχοληθεί αμιγώς με τακτικά ζητήματα την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη του μίνι Πρωταθλήματος που θα κρίνει το εισιτήριο για το Champions League, αλλά και την κατανομή των εισιτηρίων για το Europa League, τα οποία ποικίλλουν.

Η ομάδα που θα κατακτήσει την τελευταία θέση στα πλέι οφ, αν βγει στην Ευρώπη, πράγμα που θα εξαρτηθεί από την έκβαση του τελικού, αλλά και από το αν η ΑΕΚ κερδίσει το εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, θα κληθεί να ξεκινήσει προετοιμασία σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των πλέι οφ.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τον ΠΑΟΚ των πενηνταφεύγα παιχνιδιών τη φετινή σεζόν, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με καταστροφή. Συνεπώς, ακόμη και να μην κατακτηθεί ο στόχος του Champions League, η ομάδα πρέπει να παλέψει για το καλύτερο δυνατό, έχοντας, κατ' εμέ, πολλές πιθανότητες να βγει πρώτη, αλλά και αρκετές να βγει τελευταία.

Εξήγησα το σκεπτικό μου ενόψει πλέι οφ και θεωρώ πως ήμουν σαφής. Ο καλός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να φοβηθεί ούτε τον «πεθαμένο» Παναθηναϊκό, ούτε την απογοητευμένη (από την απώλεια) ή αδιάφορη (αν ευοδωθεί ο grande στόχος της κατάκτησης του Κυπέλλου) ΑΕΚ, ούτε τον ήδη επιτυχημένο Ολυμπιακό Βόλου του Κατσαβάκη.

Η διαφορά των τριών βαθμών από τον διαλυμένο -διοικητικά- Παναθηναϊκό καλύπτεται με μία νίκη στην Τούμπα και μία ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς θα παρουσιαστεί ο Δικέφαλος. Αν ο ΠΑΟΚ δείξει το καλό του πρόσωπο, είναι πράγματι φαβορί, αν, όμως, εμφανιστεί ο κακός ΠΑΟΚ, τότε. κλάφ'τα Χαράλαμπε.

Το θετικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους, θα αντιμετωπίσεις τους αντιπάλους του, ουσιαστικά, πρώτη φόρα ως ξεκούραστος προς ξεκούραστους, ενώ η δυναμική της Τούμπας, που στο Πρωτάθλημα δεν απέδειξε την ισχύ της, δεν συγκρίνεται με αυτή του ΟΑΚΑ και του Πανθεσσαλικού.

Από την άλλη, οι ασπρόμαυροι, σε κακό φεγγάρι, έδειξαν ικανοί να χάσουν από κάθε αντίπαλο, ανεξαρτήτως έδρας, ενώ υπάρχει ερωτηματικά για το αν και κατά πόσον θα καταφέρουν να αποβάλουν ολοκληρωτικά τη φετινή -σωματική και ψυχολογική- κούραση.

Αν ο Χάβος πει «ΠΑΟΚ, δεύρο έξω» και εισακουστεί, τότε η χρονιά μπορεί να ολοκληρωθεί ως επιτυχημένη, ακόμη κι αν η πίκρα για την απώλεια του Κυπέλλου παραμένει ανείπωτη. Ουσιαστικά, όμως, ο φετινός ΠΑΟΚ θα έχει πετύχει κάτι παραπάνω από πέρυσι. Και θα βγει, εν τέλει, δεύτερος, ασχέτως αν πέρυσι ένας τυχάρπαστος διαιτητής του στέρησε τον τίτλο, και θα έχει κάνει μία εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη και θα έχει φτάσει μία ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου. Όλα αυτά σε μία σεζόν, μάλιστα.

Οσον αφορά το πλάνο της νέας σεζόν, που ήδη έχει αρχίσει να οργανώνεται σε όλα τα επίπεδα, είναι σαφές ότι μείζον ζήτημα είναι η έλλειψη ρευστού. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης προσπαθεί να πλαισιώσει την ΠΑΕ με τεχνοκράτες σε όλα τα επίπεδα (και πολύ καλά κάνει), ενώ στο αγωνιστικό σκέλος Κρέσιτς και Βιτόλο μοιάζουν πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο.

Ο Κροάτης θα πωληθεί σε Τουρκία η Γερμανία, ενώ το γεγονός ότι ο Ιβηρας δεν είναι πλέον βασικός και αναντικατάστατος δημιουργεί προβληματισμό. Προφανώς, στον ΠΑΟΚ θέλουν να δούνε αν και κατά πόσο μπορεί η απουσία του να υποκατασταθεί από την παρουσία των Αρίας και Τσουκαλά, σε πρώτη φάση. Γιατί, λογικά, εφόσον πωληθεί ο Ισπανός, είτε στον Ολυμπιακό, είτε κάπου άλλου, θα εξοικονομηθούν χρήματα για την απόκτηση παίκτη με ανάλογα χαρακτηριστικά και εφάμιλλη αξία.

Κι επειδή η λέξη «Ολυμπιακός», εν προκειμένω, ιντριγκάρει, είναι γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι θέλουν έναν Βιτόλο στην ομάδα τους. Για την ακρίβεια, τον ίδιο τον Βιτόλο. Κι επειδή όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, αλλά, πάντα, με τα σωστά ανταλλάγματα, τα οποία μπορεί να έχουν και έμψυχη μορφή, δεν αποκλείεται η οποιαδήποτε τράμπα, μετά σημαντικής χρηματικής αποζημίωσης, να βγάλει ωφελημένο τον ΠΑΟΚ.

Υ.Γ. 1 Φήμες αναφέρουν ότι ο Άρης κατέθεσε ένσταση για τη συμμετοχή του Μέσι στο χθεσινό clasico, καθώς είναι ο γιος του Θεού και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνα μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ κατέθεσε ένσταση για την αποβολή του Μουρίνιο, την κόκκινη στον Πέπε, την κίτρινη στον Ντάνι Άλβες και για τις ισπανικές σημαίες που κυμάτιζαν στο Μπερναμπέου, ενώ η ΚΑΕ Άρης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζήτησε την επανάληψη του αγώνα γιατί το κροσέ του Πίντο στην ανάπαυλα ήταν αριστερό κι όχι δεξί. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι εν λόγω φήμες κρίνονται ως αναληθείς.

Υ.Γ. 2 Τα πλέι οφ του μπάσκετ ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο και ο στόχος της τρίτης θέσης δεν είναι διόλου αμελητέος. Ανάλογη πρέπει να είναι και η παρουσία μας στο γήπεδο. Αυτά τα παλικάρια το αξίζουν.