Skip to main content

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα άκρα, ο Αλέξης Τσίπρας σε εκλογές;

H Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει παντελώς «ξεκρέμαστη» κι αυτό γιατί ο κ. Σόιμπλε, απλώς, θέλει να εκδικηθεί την Αθήνα για τη στάση της έναντι του ΔΝΤ.

Αποφασισμένος να φτάσει στο μη περαιτέρω την πίεση προς την Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν πλέον ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δώσει στη χώρα μας νέο πρόγραμμα, έστω και αμιγώς ευρωπαϊκό, αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την χώρα μας. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει παντελώς «ξεκρέμαστη» κι αυτό γιατί ο κ. Σόιμπλε, απλώς, θέλει να εκδικηθεί την Αθήνα για το γεγονός ότι με τη στάση της – και κατά την άποψη του πάντα – εξώθησε το Ταμείο σε φυγή.

Και η ελληνική κυβέρνηση; Αυτή τη στιγμή, κυριολεκτικά, δεν ξέρει «τι να ευχηθεί». Από τη μία επιθυμούσε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ευελπιστώντας σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό, που όσο σκληρό και αν ήταν, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αύρα. Τώρα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι ο Σόιμπλε δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Κάποιοι μάλιστα, εντός του υπουργικού συμβουλίου, θεωρούν ότι ο Γερμανός υπουργός τους έχει προγράψει και τους οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, σε πρόωρες εκλογές και σε απόσυρση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω, προς το παρόν, επιμένει ότι δεν προτίθεται να του κάνει το χατίρι. Συνεπώς, δεν σκέφτεται εκλογές. Αν, ωστόσο, συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.