Skip to main content

Ο Βαράντκαρ θα είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος Φίνε Γκέιλ - Στις 12 Ιουνίου αναλαμβάνει

Ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αναμένεται να είναι ο Λίο Βαράντκαρ, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κυβερνώντος, κεντροδεξιού κόμματος της χώρας, Φίνε Γκέιλ.

Ο Βαράντκαρ, ένας 38χρονος πολιτικός, γιος Ινδού μετανάστη έχει αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Θα διαδεχθεί τον Έντα Κένι, ενώ εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες αντίπαλός του ήταν ο υπουργός Στέγασης Σάιμον Κόβενι.

Ο Βαράντκαρ αναμένεται ότι θα αναλάβει και την πρωθυπουργία όταν συγκληθεί και πάλι το Κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου.

Είναι γιος Ινδού μετανάστη γιατρού και μιας Ιρλανδέζας νοσοκόμας, σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε μόλις το 1995.

«Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξηγεί.

Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο.

Σπούδασε ιατρική και στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη βουλευτής.

Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Από την προεκλογική εκστρατεία το 2015 τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, υπερασπιζόμενος όμως τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Έντα Κένι.

Όπως εκτιμάται, δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική λιτότητας.