Skip to main content

Ο Μητσοτάκης στον καταυλισμό της Ειδομένης -Ζήτησε οργανωμένη εκκένωση

Η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης. Πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε άλλες δομές, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Έκκληση στην κυβέρνηση προκειμένου να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης, απηύθυνε από τον καταυλισμό της περιοχής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βασίλη Κικίλια και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε το πρωί αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου τον υποδέχτηκαν οι κ.κ. Κικίλιας και Τζιτζικώστας. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο κ. Τζιτζικώστας πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κικίλια για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και τους χώρους μετεγκατάστασης και φιλοξενίας, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και λίγη ώρα αργότερα οδικώς οι τρεις άνδρες μετέβησαν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μετά την αυτοψία στην Ειδομένη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στην Ειδομένη επικρατεί «κατάσταση ντροπής» και ζήτησε οργανωμένη εκκένωση του χώρου, όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και επικίνδυνες. Η Ειδομένη είναι γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης. Πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε άλλες δομές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απών. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνοδεύουν ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.

«Η κατάσταση αυτή στιγματίζει τη χώρα και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς σ' αυτή την εικόνα. Πρέπει να οργανωθεί δομημένα και με τάξη η εκκένωση της Ειδομένης και να γίνει καταμερισμός ενδεχομένως αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές για την ασφάλειά τους», είπε ο κ. Κικίλιας.
     
Τον κ.Τζιτζικώστα πλησίασαν πρόσφυγες οι οποίοι τoν ενημέρωσαν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους φέρεται βάναυσα. Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι καταλαβαίνει απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το θυμό τους και χαρακτήρισε απάνθρωπο τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει λύση στο πρόβλημά τους.

Οι πρόσφυγες του απάντησαν ότι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο η κατάστασή τους δεν πάει άλλο.

Αμέσως μετά την Ειδομένη ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Πολύκαστρο όπου, στο δημαρχείο είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά, και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα και τη διαχείριση του προβλήματος.

Γύρω στις 13.30' αναμένεται να επισκεφτεί την Ειδομένη και ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Κικίλιας θα έχει συνάντηση με τους «γαλάζιους» δημάρχους της Θεσσαλονίκης, στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, με αντικείμενο και πάλι το προσφυγικό.

 


Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, βρέθηκε και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανέβασε και φωτογραφίες από τη συνάντηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.