Skip to main content

Ο Τσίπρας θέλει να τετραγωνήσει τον κύκλο της αξιολόγησης

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ακόμα και σήμερα, μία εβδομάδα και πλέον μετά το τελευταίο κρίσιμο Eurogroup, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τα στελέχη της (και ο ίδιος ο πρωθυπουργός):

α) αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, αλλά

β) πιέζουν παράλληλα και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων,

γ) χωρίς να αποκλείουν το ΔΝΤ από το πρόγραμμα…

Είναι άγνωστο πώς θα πετύχουν αυτόν τον δύσκολο συνδυασμό. Για κάποιους είναι αδύνατο. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι θα αποχωρήσει τελικώς το Ταμείο. Απλώς, θα μείνει τύποις, για να ικανοποιείται η πλευρά Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενόψει των εθνικών εκλογών στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, μάλλον ικανοποιημένη είναι η Αθήνα για την εξέλιξη του προγράμματος χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Παράγοντες της ευρωπαικής αγοράς επιμένουν ότι της διασφαλίσθηκε το χρονικό περιθώριο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (αρκεί να κλείσει κάποια στιγμή η δεύτερη αξιολόγηση), που ήταν το βασικό ζητούμενο. Το γεγονός ότι ο προυπολογισμός του «κόπηκε» από τα 80 στα 60 δις ευρώ, δεν δείχνει να την επηρρεάζει. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα δεν θα πάει για ένα μεγάλο πακέτο, αλλά για ένα ...συμβολικό πακέτο. Δηλαδή, της αρκεί η συμμετοχή, γιατί στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές ότι έχει την υποστήριξη του κ. Μάριο Ντράγκι.