Skip to main content

Ο Τσίπρας πίνει αραβικό καφέ από τα χέρια πρόσφυγα (φωτο)

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη, ήπιε καφέ, καθισμένος σε ένα παγκάγκι στον χώρο φιλοξενείας προσφύγων.

Αραβικό καφέ από τα χέρια του 40χρονου Σύρου πρόσφυγα Φαντί ήπιε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθισμένος σε ένα παγκάγκι στον χώρο φιλοξενείας προσφύγων στη Λέσβο.



«Στη Λέσβο που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη πως το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Αθήνα, καθώς ολοκληρώθηκε η επίσκεψή του στη Λέσβο, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κι ο Αυστριακός καγκελάριος, έκπληκτος με τα όσα είδε, κι ακόμα περισσότερο με τα όσα διαπίστωσε πως γίνονται για χιλιάδες ανθρώπους, σε ένα νησί που οι κάτοικοί του είναι τόσοι όσοι και οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν εδώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έσπευσε να συμφωνήσει: «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο ενιαία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στον δρόμο από το αεροδρόμιο προς τη Μυτιλήνη, πολλές δεκάδες φυγάδες οδοιπορούσαν προς την πόλη. Στο λιμάνι, χιλιάδες άνθρωποι εξέδιδαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής και τα έκτακτα δρομολόγια, που ο παρών υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας τον ενημέρωσε πως έχουν δρομολογηθεί.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ «ιδίοις όμμασι» είδαν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να πιστοποιούνται μέσα από μια δύσκολη διαδικασία και να αποκτούν το χαρτί που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί. Εκεί συναντήθηκαν με εθελοντές που απασχολούσαν τα παιδιά πρόσφυγες όσο οι γονείς τους έτρεχαν για τις απαραίτητες διαδικασίες. Παιδιά που έτρεχαν χαρούμενα, με ζωγραφισμένα πρόσωπα, και μάλιστα ένα από αυτά έτρεξε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ήρωες σαν τον ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτη του πλωτού σκάφους 602 Κυριάκο Παπαδόπουλο. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον ρώτησε ο Βέρνερ Φάιμαν. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος. Δεν άκουσε καλά ο Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας» του είπε ο κ. Φάιμαν με τον κ. Δρίτσα να συμπληρώνει πως το Λιμενικό Σώμα τους τελευταίους εννέα μήνες έσωσε από τη θάλασσα περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.