Skip to main content

Τσίπρας από ΤΟΜΥ Ευόσμου: Πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν (φωτο+vid)

Εδώ δεν προσφέρεται νοσοκομειακή φροντίδα αλλά κάτι που είναι εξίσου σημαντικό, δηλαδή η πρόληψη, τόνισε ο πρωθυπουργός στην τελετή των εγκαινίων.

Πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν, δήλωσε ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή των εγκαινίων της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) του δήμου Ευόσμου.

«Εδώ δεν προσφέρεται νοσοκομειακή φροντίδα αλλά κάτι που είναι εξίσου σημαντικό, δηλαδή η πρόληψη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ξεκίνημα γίνεται από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσουν το Ηράκλειο και η Θεσσαλία.

«Ξεκινάμε ένα μεγαλόπνοο έργο. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Α' βαθμιας φροντιδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ. Έχουμε φιλόδοξο σχεδιασμό να υλοποιήσουμε αυτό που δεσμευθήκαμε. Αυτό δεν υλοποιείται σε μία εποχή που το δημόσιο χρήμα τρέχει απ' τα μπατζάκια μας. Υλοποιείται σε μία περίοδο δημοσιονομικής στενότητας. Αλλά είμαστε σε θέση να πούμε ότι πετύχαμε εκεί που άλλοι απέτυχαν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας ότι θα το πάρουν πάνω από το 1/3 των νοικυριών στη χώρα. «Αυτό το περίσσευμα είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού, της μείωσης της σπατάλης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει αναπτύξει η οικονομία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έφτασε με μία ώρα καθυστέρηση στον Εύοσμο, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, το οποίο τον χειροκρότησε κατά την άφιξή του.

Μάλιστα, ένας πυροσβέστης σταμάτησε τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε για την εξαίρεση από την απαγόρευση των προσλήψεων.

Σημειώνεται ότι με τον πρωθυπουργό συνομίλησε μία άνεργη, η οποία εργαζόταν σε προγράμματα του Δήμου. Η γυναίκα ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να δοθεί λύση, ενώ ο πρωθυπουργός της ζήτησε να πάει στο ΥΜΑΘ στις 16:30 ώστε να συζητήσουν το πρόβλημά της.

Την ίδια ώρα στο ΥΜΑΘ θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος εργαζομένων της ΕΛΒΟ.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας, εισήλθε στο κτήριο και αφού συνομίλησε με το προσωπικό και ξεναγήθηκε στον χώρο, έδωσε το «παρών» στον καθιερωμένο αγιασμό.

Η ΤΟΜΥ Ευόσμου είναι η πρώτη πανελλαδικά, ενώ εγκαινιάζεται παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

«Αντιμετωπίζουμε τη δυσλειτουργία που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία με τη συσσώρευση του κόσμου», δήλωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:

«Είναι ένα μεγάλο βήμα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Μοχθήσαμε για να σχεδιάσουμε αυτό το νέο μοντέλο δημόσιας Υγείας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Όπως ανέφερε, είναι μία παρέμβαση που ενισχύει την καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα, το πρωτοβάθμιο και το δευτεροβάθμιο.

«Είναι μια επένδυση στην ποιότητα λειτουργίας του κοινωνικού κράτους στην αξιοπρέπεια των πολιτών και στη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γερακίνα Μπισμπινά, καθώς και οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Μάρκος Μπόλαρης.

 Μετά την τελετή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με συνεργάτες του.

Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Επίτροπο για θέματα Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις, θα εγκαινιάσουν αμέσως μετά την ΤΟΜΥ του δήμου Παύλου Μελά.

Στις 5.30 μμ ο κ. Ξανθός θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά (Λαγκαδά 221), με θέμα: «Η πολιτική Υγείας σήμερα και ο ρόλος των ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».