Skip to main content

Ο Τσακαλώτος προαναγγέλλει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Δύσκολο να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα»

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «δε χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας για να πει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα»

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα».

Μιλώντας στην εκδήλωση της Ομπρέλας, στον κινηματογράφο «Τριανόν» ο κ. Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε: Είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα».

«Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω», είπε ο πρώην υπουργός. Πρόσθεσε δε δηκτικά πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως «κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει». Για να καταλήξει: «Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ό,τι είτε χάσω είτε κερδίσω είπα ότι θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «δε χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας για να πει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα».

«Η διεύρυνση ήταν τεράστιο λάθος που μας κόστισε»

Παράλληλα επέκρινε την διεύρυνση. «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».

Σία Αναγνωστοπούλου: Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Θα αντισταθώ στις διαγραφές

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το κόμμα έχει στον τίτλο του τη λέξη Αριστερή και Ριζοσπαστική, προειδοποίησε όμως πως «αν η ταυτότητα δεν φτάνει σε πολιτικές προτάσεις , τότε καταντάει πολιτικός βερμπαλισμός».

Παράλληλε διεμήνυσε πως «όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, θα βυθίσει και το πλοίο. Εγώ σε αυτή τη βύθιση, θα αντισταθώ με νύχια και δόντια».

Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Αχαΐας, δήλωσε πως έχει βαριά ευθύνη γιατί στο συνέδριο η ίδια υπερψήφισε το καταστατικό.

Αντώνης Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το όνομα, όχι τη χάρη

Έμπλεη αιχμών και η παρέμβαση του Αντώνη Τζανακόπουλου (αδελφού του Δημήτρη Τζανακόπουλου), ο οποίος είπε παρεμβαίνοντας διαδικτυακά στη συζήτηση πως : «Έχουμε ανάγκη τη σύγχρονη Αριστερά ως όαση ο φορέας που έχει όμως το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια τη χάρη».

Εν είδει αυτοκριτικής, πρόσθεσε πως «δεν αντισταθήκαμε όπως έπρεπε. Αγκαλιάσαμε απολίτικες ρητορικές. Αφήσαμε να ατονήσουν οι καταστατικές διαδικασίες. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξαντλείται σε "αντί". Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα».

Καταληκτικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων πως: «Δεν μπορεί να μένουμε στο εύπεπτο στο εύκολα δημοφιλές. Δουλειά της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να προσπαθήσει να ζυμώσει την κοινωνία σε πιο προοδευτική κατεύθυνση. Σκοπός δεν μπορεί να είναι η κατάκτηση της εξουσίας χωρίς κοινωνική συμμαχία».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Τριανόν όπου έχουν δώσει το παρών όλα τα κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας, και όχι μόνο. Παρών είναι και ο Νίκος Μπίστης, εκ των πασοκογενών στελεχών.

Ομιλητές στην εκδήλωση πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι η βουλευτής Αχαϊας Σία Αναγνωστοπούλου, ο καθηγητής της Οξφόρδης Αντώνης Τζανακόπουλος, (αδερφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ανήκει στην Τάση "6+6") ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Κωστής Παπαϊωάννου.

Πηγή: iefimerida