Skip to main content

Ο Τραμπ υπέγραψε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την TPP

Τη συγκεκριμένη συμφωνία είχε διαπραγματευθεί επί σειράν ετών η κυβέρνηση Ομπάμα και θεωρούνταν αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Στην υπογραφή του διατάγματος που σηματοδοτεί την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP), προχώρησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο είχε προναγγελθεί τις προηγούμενες μέρες.

Τη συγκεκριμένη συμφωνία είχε διαπραγματευθεί επί σειράν ετών η κυβέρνηση Ομπάμα και θεωρούνταν αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο Τραμπ είχε καταγγείλει με σφοδρότητα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτή την εμπορική συμφωνία, η οποία παραβιάζει, όπως είπε, τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.
Η συνθήκη υπογράφτηκε από 12 χώρες (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Ηνωμένες Πολιτείες και Βιετνάμ) που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ένθερμος υπέρμαχος της συμφωνίας, είχε πει πως η TPP χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα είχε νόημα».

Να σημειωθεί ότι επαγγελματίες της παγκόσμιας υγείας, ακτιβιστές της ελευθερίας του διαδικτύου, περιβαλλοντολόγοι και συνδικαλιστές, έχουν ασκήσει έντονη κριτική ως προς τις διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω της μυστικότητας των διαδικασιών, του εκτεταμένου πεδίου εφαρμογής του συμφώνου και των αμφιλεγόμενων ρητρών που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το Wikileaks έχει δημοσιεύσει πολλά σχετικά έγγραφα από το 2013.